Tudomány és hitel


Tudomány és hitel
Olvasási idő: 2 perc

Mit tesz egy kezdő tudós, ha kikerül az egyetemről és van egy olyan ötlete, aminek a megvalósításához kezdőtőkére van szükség?

A különböző kutatóintézetek lehetnek állami finanszírozással működőek, de kapcsolódhatnak magántulajdonú cégekhez is. A tudomány minden területén szükség van arra, hogy megfigyeléseket végezzenek. Lehetnek állatokkal, növényekkel kapcsolatosak, lehet céljuk a légkör, az időjárás megfigyelése és a megfigyelések eredményei később különböző fejlesztések alapjaivá válhatnak.

A tudományos megfigyelések eredményei bizonyos átfutási idővel megjelennek mindennapi életünkben. Gondoljunk csak az időjárás előrejelzésre, vagy például egy adott területen a növénytermesztésben történő kártevők elleni védekezésre! Tudományos kutatás nélkül nem volna lehetőség a fejlődésre.

Az államilag finanszírozott kutatóintézetek általában olyan általános témákban kutatnak, melyek eredményei széles körben eredményeznek előrelépést, a lakosság nagy százalékának életére hatással vannak. Nézzünk egy egyszerű példát! A tiszai árvízi védekezés a 19. században óriási fejlődésen ment keresztül. Az alapja az abban az időben hatalmas munkával kiépített árvízvédelmi rendszer volt, több száz kilométeren keresztül épültek meg a termőterületeket és lakott településeket védő töltések. Ráadásul sokszor több szinten is. Ahhoz, hogy a kiépített töltésrendszer betöltse funkcióját arra volt szükség, hogy megfelelő távolságban legyen a folyótól a magassága pedig olyan legyen, hogy lehetőleg extrém esetben is megvédje a mögötte elterülő területeket. Nem lett volna lehetséges jól megépíteni anélkül, hogy figyelembe vették volna a Tisza hosszú évek során mutatott viselkedését.

Mi történik egy kezdő tudós ötletével, ami csak egy kisebb réteg számára fontos?

Az állami és tőkeerős magántulajdonú cégek által finanszírozott tudományos munka ritkán segít egy maroknyi felhasználón. Amennyiben egy helyi sajátosságok megfigyelésére, vizsgálatára vágyó kisebb tudóscsoport szeretné megvalósítani az ötletét, finanszírozási forma után kell, hogy nézzen. Számukra jelenthet megoldást a személyi kölcsön felvétele.

Felmerül a kérdés, megérheti?

Mindannyian tudjuk, hogy személyi kölcsön után bizony kamatokat és egyéb díjakat kell fizetni. Hogyan térülhet meg egy ilyen beruházás? A válasz egyszerű. Egy eredményes kutatás hasznára válhat helyi vállalkozásoknak, önkormányzatoknak, akik később az eredmények ismeretében előnyökre tehetnek szert, ezért hajlandóak lesznek arra, hogy megvásárolják az eredményeket, fizessenek értük. A másik lehetőség az, hogy egy kvázi belépőként működhet a kezdő kutató számára egy ilyenfajta projekt, és az eredményekkel megkeresheti a nagy, tőkeerős cégeket, ahol később lehetőséghez is juthat. Ezért akár ajánlólevélként is funkcionálhat egy ilyen típusú megközelítés.

Amennyiben kezdő tudósok személyi kölcsön iránt folyamodnának, érdemes összehasonlító weboldalakon keresztül tájékozódni, mint például az instacash.hu. Egy online kölcsönnel akár azonnal is bele lehet vágni az egyébként megvalósíthatatlannak hitt tudományos projektbe.

Szeretné megvalósítani az ötletét? Hitel vagy személyi kölcsön felvétele megosztást jelenthet.

 Previous Szöveges feladatok és megoldások
Next Tojásfestés – húsvéti hagyomány

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 + 15 =