Biokertészet, biogazdálkodás alapjai


Biokertészet, biogazdálkodás alapjai
Olvasási idő: 2 perc

Manapság már mindenki tisztában van az „öko” vagy a „bio” kifejezés jelentésével.

A biokertészet alapjaiSokat hallani bioélelmiszerekről, biofodrászatról, vagy akár bioruhákról. Napjainkra pedig egy új bioágazattal gazdagodtunk, amely nem más, mint a biokertészet.

Sokan vitatják, mi a helyes kifejezés ökogazdálkodási rendszer vagy esetleg biogazdálkodás. Nos, a kettő között nincs nagyfokú eltérés, ezért lényegében mind a két elnevezés helyénvaló. A biogazdálkodás során nem alkalmaznak műtrágyát vagy különböző vegyszereket. A gyomirtást mindig kézzel és géppel végzik el, és vetésforgót alkalmaznak. A biokertészkedés lényege nem más, mint a betakarítható termékek minőségének növelése. A cél pedig sosem az, hogy minél több termést tudjanak nevelni.

Sokan nem tudják, de már az I. világháború alatt előkerült – Rudolf Steiner antropozófus révén – a biogazdálkodás fogalma. Steiner nevéhez többek között a Waldorf pedagógiai módszer is fűződik. Mivel a világháború ideje alatt a talaj, illetve a termékek minősége romlott, azzal az ötlettel állt elő, hogy talajt, a növényzetet, az állatokat és az embereket egy rendszerbe sorolta mind mezőgazdasági és mind filozófiai szempontból. Tehát elmondható, hogy már több száz éve biokertészkedtünk, csupán nem használták a „bio” jelzőt. A növényeket úgy kell termeszteni és az állatokat úgy kell tartani, hogy saját erejükből, semmiféle vegyszer, gyógyszer hatása nélkül tudjanak szembeszállni a különböző kártevők és betegségekkel szemben. A hangsúly a természetességen van. Így a biokertészkedés mindenképpen környezetkímélő módszernek számít.

A szakkönyvek szerint a biokertészkedés 4 legfontosabb alapszabálya:

  1. Komposztálás: szükséges ahhoz, hogy a talaj eleven, termékeny és egészséges maradjon.
  2. Természetes trágyák: alkalmazásával a kiegészítő tápanyagokat ott pótoljuk, ahol valóban szükség van rájuk.
  3. Talajtakarás, mulcsozás: élénkíti a talajban lévő élőlények világát és elősegíti, hogy a talaj mindig nedves és laza maradjon.
  4. Vegyes növényi kultúrák: alkalmazásával elősegíthető a kedvező szomszédság megvalósítása, amitől a növények egészségesebben fejlődjenek és kivédhetők a kártevők és betegségek.

A biokertészkedésnek számos előnye van, hiszen általa egészséges életmódot lehet folytatni. Környezetkímélő és remek személyiségfejlesztő is. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy megannyi türelem mellett kellő ismeret is kell hozzá, csak így érhető el, hogy a kertbe fektetett munka eredményes legyen. Ha valaki mégis feltenné magának a kérdést, megéri-e, arra sokaknak az a válasza, hogy remek időtöltés a kertben való tevékenység, a sikerélményekről nem is beszélve, valamint sokkal drágábbak a növények és az élelmiszerek a piacon. Hosszú távon mindenképp csak nyerhet vele az ember.

Akit esetleg még nem sikerült meggyőzni, vagy esetleg kíváncsi egy szakértő véleményére, itt egy rövid videó.Previous A kutya látóképessége
Next Az óraátállítás érdekességei

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy − 10 =