A Pécsi Tudományegyetem új infrastrukturális és eszközbeszerzési projektje


A Pécsi Tudományegyetem új infrastrukturális és eszközbeszerzési projektje
Olvasási idő: < 1 perc

A projekt legfontosabb célja volt, hogy létrehozzon egy komplex rendszert.

Egy olyat, amely Magyarországon és a közép-kelet európai régióban úttörők közé tartozó, képvezérelt műtét-előkészítést és műtéti végrehajtást támogató, optimalizáló neuronavigációs rendszer. Ehhez fontos volt a kapcsolódó folyamatok kialakítása is, amely jelentősen csökkenti a beteget ért ionizáló sugárzást és alapját képezheti a minimálisan invazív technikáknak, elősegítve azok elterjedését.

A projektcélok között ezért kiemelt szerepet kapott a neuronavigációs eszközökkel foglalkozó európai és amerikai orvosi egyetemekkel, klinikákkal, ipari partnerekkel való együttműködések megkezdése, a velük való kapcsolat ápolása. Továbbá a műtői módszerek hatékonyságát kiemelkedően javító intraoperatív és implantációs technikák kidolgozása és a navigációs szoftverek fejlesztése, illetve a komoly áttörést és innovációt jelentő kutatás-fejlesztési projektek elindulása.

A fejlesztés eredményeként

csökken a jelenlegi gyakorlatból adódó idegsebészeti műtéti beavatkozások során a beteget ért ionizáló sugárzás, illetve részben helyettesítésre kerülnek a rendkívül költséges intraoperatív képalkotó vizsgálatok.

A neuronavigációs infrastruktúra tudományos, kutatási és oktatási célú felhasználásával nő az európai idegtudományi kutatásokban történő részvétel aránya. De ezzel egyidőben emelkedik az oktatás színvonala és bővülnek az egyéni kutatási lehetőségek. Ezen felül az egészségügyi eszközgyártó nagyvállalatok K+F tevékenysége során keletkezett innovációs megoldások klinikai kipróbálására, validálására is nyílik lehetőség. Illetve konkrét hazai és európai egészségipari együttműködési kutatás-fejlesztési projektek is elindulnak. Ugyanakkor, az egészségturizmus jegyében, a Közép-Kelet Európai országok, illetve régión kívüli területek betegeinek Magyarországra vonzása, egyedülálló, kiemelt szintű ellátása is megvalósítható lesz.

A neuronavigációs infrastruktúra fejlesztésének köszönhetően

a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikája közép-kelet európai referenciaközpontként működhet tovább, ami kutatási, egészségügyi technológiai fejlesztésekre, továbbképzési együttműködésekre kínál kapacitást a későbbiekben.Previous Előkerült egy 1600 éves római kori lelet két hiányzó darabja
Next A jövő ételei

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 5 =