Nemzetközi ARIAC verseny magyar győzelemmel


Robot hírek - Nemzetközi ARIAC verseny magyar győzelemmel
Olvasási idő: 2 perc

A TMIT HSN Lab csapata nyert a nemzetközi ARIAC verseny döntőjében.

A Vidács Attila vezette Felhő robotika csoport első helyen végzett a NIST által szervezett nemzetközi ARIAC versenyen, elnyerve ezzel a 10 ezer dolláros fődíjat. A Virsli Team névre keresztelt csapat tagjai  Bojtos László, Vidács Attila, Pető József, Mátyás Gergely voltak. Mind a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának Távközlési és Médiainformatikai Tanszékéről.

Az Amerikai Kereskedelmi Minisztériumhoz (Department of Commerce) tartozó Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST – National Institute of Standards and Technology) 2017-ben indította a versenysorozatot, “Agilis robotika ipari alkalmazásokhoz” (ARIAC – Agile Robotics for Industrial Automation Competition) néven. A verseny 2018 óta pénzdíjas, az idei összdíjazás 17 500 dollár volt.

A HSN Lab csapata 2018 óta vesz részt az ARIAC verseny megmérettetésein.

Az elmúlt három év során minden alkalommal sikerült döntőbe kerülni. 2018-ban a 6., 2019-ben pedig az 5. helyet szerezve meg. Idén a csapat az első helyen végzett!

A verseny célja, elnevezéséből adódóan is, hogy az ipari robotrendszerek agilitását fokozza, úgy hogy az automatizált üzemek hatékonyabban, nagyobb termelékenységgel és autonómiával működjenek, kevesebb időt és figyelmet igényelve az üzem dolgozóitól. Cél például, hogy a robotok autonóm módon észleljék a gyártási folyamat hibáit, automatikusan helyreálljanak ezekből a hibákból, mindemellett érzékeljék környezetüket és feladatokat végezzenek olyan alkatrészekkel is, amelyek nem előre megadott helyen vannak.

A megvalósított ipari környezet a ROS (Robot Operating System) GEAR (Gazebo Environment for Agile Robotics) szimulátor által biztosított interfészen keresztül volt programozható.

Ezen az interfészén keresztül a csapatok hozzáférhettek a különböző aktuátorokhoz (beavatkozókhoz), szenzor információkhoz, illetve képesek voltak rendszerüzeneteket küldeni és fogadni. Egy 15 szabadsági fokkal és két karral rendelkező robotnak kellett különböző alkatrészeket pakolnia egy futószalagról, ládákból, polcokról, vagy önvezető járművekről (AGV-k). A csapatokra volt bízva, hogy a rendelkezésre álló szenzorok széles skálájából milyen és mennyi szenzort helyeznek el a környezeten belül.

A döntőben 15 előre nem ismert feladatot kellett minél gyorsabban és pontosabban végrehajtani. Beérkező megrendeléseket kellett kiszolgálni különböző alkatrészek összekészítésével és elküldésével. A versenyfeladatok különféle, előre nem ismert kihívásokat tartogattak. Mint például: véletlen meghibásodások, dinamikusan változó megrendelések, magas prioritású, később érkező módosítások, hibás vagy elégtelen számú alkatrész, az alkatrészek véletlen leejtése a robot megfogójából, szenzorok időszakos kiesése. A pontozás a pontosság és gyorsaság mellett figyelembe vette az alkalmazott szenzorok összköltségét. Valamint szigorúan büntette, ha a robot véletlenül nekiütközött a csarnokon belül mozgó személyek valamelyikének.

A verseny győzteseként a HSN Lab csapata meghívást kapott az eredetileg Bostonba tervezett, de a vírushelyzet miatt virtuálissá alakított IEEE/ASME AIM 2020 (International Conference on Advanced Intelligent Mechatronics) konferenciára. Illetve az Elsevier RCIM (Robotics and Computer-Integrated Manufacturing) nevű folyóiratának Agile Robotics for Industrial Applications című különszámában is megjelenési lehetőséget kaptak.

A HSN Lab és az Ericsson a hosszú távú stratégiai együttműködésük keretében már több éve foglalkoznak az 5G-alapú felhő robotika és az ipari automatizálás témakörével.

Az ARIAC versenyen túlmutatóan, 2019 nyarán indult például a 5G for Smart Manufacturing (5G SMART) H2020-as EU projekt. Ennek célja többek között ipari robotikával, digitális ikrekkel és gépi látásra épülő távoli vezérléssel foglalkozó, 5G-alapú ipari alkalmazások tesztelése.   

A verseny további győztesei is említést érdemelnek. Második helyen végzett Team Sirius a Denbar Robotics csapata, mely a volt NASA asztronauta, Dan Barry cége. 2018-ban és 2019-ben ők nyerték a fődíjat. Idén a dobogó harmadik helyén a tavalyi második helyezett, a Rutgers University RuBot nevű csapata végzett.



Previous Melyik a legboldogabb magyar város?
Next Szent Iván-éj, a varázslatok éjszakája

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz − 4 =