UV-sugárzás és szembetegségek kapcsolata


UV-sugárzás és szembetegségek kapcsolata
Olvasási idő: 3 perc

Az UV-sugárzásnak nemcsak a bőrünkre, de szemünkre nézve is nagyon káros hatásai lehetnek.

Egyértelműen összefüggésbe hozható a szürke hályog és a pterygium vagy más néven kúszóhályog kialakulásával. Egyes kutatások szerint növelheti a vakság vezető okaként emlegetett makuladegeneráció (AMD) előfordulásának esélyét is – figyelmeztetett Dr. Schneider Miklós. A Szemészeti Klinika adjunktusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a megfelelő, UV 400-as jelzéssel ellátott napszemüvegek viselésével óvhatjuk meg leginkább szemünket a káros sugaraktól.

Az UV-sugárzásnak két fajtáját különböztetjük meg: az UV-A-t és az UV-B-t.

Az UV-B általában károsabb, mert nagyobb energiát hordoz, azonban nagy részét a szaruhártya és a szemlencse elnyeli. Az UV-A sugárzás kisebb energiájú, de kevésbé nyelődik el a szem elülső szöveteiben, így több károsodást tud okozni a szem belsejében. Mindkét típusú UV-sugárzás káros a szemre és a megfelelő napszemüveg mindkettőt blokkolja.

UV-sugárzás egész éven át ér minket, ám nagyobb az UV-expozíció rizikója a nyári hónapokban. Különösen 10 és 15 óra között és a fényvisszaverő felszínek közelében: vízparton, homokos részeken vagy hóban illetve magashegységekben. A pterygium, vagy más néven kúszóhályog például különösen gyakori a vízparton vagy magas hegységekben dolgozóknál. A pterygium tulajdonképpen egy kötőhártya vastagodás, ami a szemfelszínen nő és azért veszélyes, mert rá tud kúszni a szaruhártyára, gyakori gyulladást és fénytörési hibát okozva ezzel a szemfelszínen. Ha elég hosszú ez a kúszóhályog, elfedheti a szaruhártya optikai zónáját is, jelentős látásromlást okozva. Ezt a kóros elváltozást csak műtéti eljárással lehet gyógyítani. A nagy mennyiségű UV-sugárzás elősegíti még a szemlencsében a szürke hályog kialakulását is, de akár rákot is okozhat nemcsak a szemhéj bőrén, hanem magában a szemben is.

Amennyiben viszonylag rövid idő alatt nagymértékű UV-hatás éri a szemet, így például síelésnél, ahol a ritkább levegő és a tiszta égbolt által felerősített, a hóról visszavert fény miatt védelem nélkül a szem szaruhártyája gyakorlatilag megég, hóvakság alakulhat ki. A szem ilyenkor néhány nap alatt regenerálódik, addig viszont nagyon heves panaszokat tud okozni. Vörös lesz, könnyezik, szúr és ég, éppen ezért nagyon fontos síeléskor is az UV-A és UV-B szűrővel rendelkező nap- vagy síszemüveg viselése, ami a szemet és környékét is jól takarja.

nagyon fontos síeléskor is az UV-A és UV-B szűrővel rendelkező nap- vagy síszemüveg viselése, ami a szemet és környékét is jól takarja.

A makuladegeneráció (AMD) és az UV-sugárzás közötti kapcsolat már jóval kevésbé egyértelmű.

Egyes kutatások azt bizonyítják, hogy növeli a rizikót, míg mások nem találtak összefüggést a kettő között. Laboratóriumi körülmények között az UV-nak kitett retina szövete valóban károsodik, mely alapján az AMD-vel való kapcsolat elsősorban feltételezés. Mivel a betegség jelentkezését sok tényező befolyásolja, nem lehet száz százalékos biztonsággal kijelenteni az összefüggést.

A szemünket megfelelően védő napszemüvegnek meg kell felelnie bizonyos feltételeknek. Az egyik legfontosabb szempont, hogy mind az UV-A mind az UV-B sugarakat kiszűrje. Az UV400-as jelzéssel ellátott termékeket kell keresni, ami azt jelenti, hogy 400 nanométerig a sugárzás 100 százalékát blokkolja. A napszemüvegnél a szín és a sötétség az UV- sugárzás szempontjából nem lényeges, a forma viszont sokkal inkább. Minél nagyobb, annál jobb, hiszen az oldalról bejutó napsugarak is károsíthatják a szemet, ezért a hajlított ívű, nagy lencséjű napszemüvegeket érdemes választani.

Fontos tudni, hogyha a lencséken nincs UV-szűrő, csak sötétítenek, akkor a pupilla kitágul,

ezáltal még több káros sugárzás érheti a szemet. A napba nézni még UV-szűrős napszemüvegben is tilos; ilyenkor a direkt napfény fókuszálódik a retinának arra a pontjára, ahol az éleslátás van, gyakorlatilag megégeti azt, ami maradandó károsodást okoz. Erre napfogyatkozásnál is különösen oda kell figyelni.

A napszemüveg vásárlással kapcsolatban megjegyezte, nem minden esetben a drágább napszemüveg a jobb, hiszen ma már szinte minden optikai termékbe rakható UV szűrő, ez egy olcsó technológia. A polárszűrővel ellátott napszemüvegek viselése kényelmes lehet vezetéskor vagy vízi sportoknál, ahol az alulról érkező visszaverődő sugarakkal is számolni kell; ezek ugyanis a csillogást szűrik meg. Tartsuk azonban szem előtt, hogy önmagában a polárszűrő nem nyújt védelmet a szemnek, szükséges mellé az UV szűrő is.

A megfelelő napszemüveg gyerekeknél is ugyanolyan fontos, emellett széles karimájú kalap viselése ajánlott még borúsabb időben is.

A megfelelő napszemüveg gyerekeknél is ugyanolyan fontos, emellett széles karimájú kalap viselése ajánlott még borúsabb időben is.Previous A horkolás problémái
Next Van Magyarországon honos mérges pók?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét + kettő =