Theraoptix: Gyógyszer a kontaktlencsében


Theraoptix: Gyógyszer a kontaktlencsében
Olvasási idő: < 1 perc

Olyan innováció kapott külföldön díjat a napokban, amely a kontaktlencse segítségével közvetlenül a szembe juttatja a gyógyszereket.

A Harvard Medical School egyik csapata az MIT Sloan Healthcare Innovation versenyén mutatta be azokat a kontaktlencséket, amelyek akár heteken keresztül is képesek közvetlenül a szembe szállítani a gyógyszereket.

Az új találmány, az FDA által jóváhagyott anyagokból készült Theraoptix kontaktlencsék, ellenőrzött, tartós felszabadulást biztosítanak a gyógyszerek számára. Működési elvük az, hogy a kontaktlencse anyaga közé apró, kör alakú szalagként helyezett, gyógyszerrel töltött polimer filmjéből, amely nem zavarja a viselő látását, a szendvicsszerkezet miatt a gyógyszerek lassan kiszivárognak és közvetlenül a beteg szemébe jutnak.

A lencséket naponta váltva vagy akár két hétig is viselhetik és például glaukóma kezelésére vagy műtét utáni utókezelésre is tökéletesen alkalmasak. Főleg azért, mert egyes szembetegségek esetében a szemcseppek és a hagyományos kezelési módszerek, hatástalanok lehetnek, mivel a folyadék kicsepeg, kimosódik a beteg szeméből. A vizsgálatok szerint a lencsék hatékonyan szállíthatnak gyógyszereket a szem hátsó részére a makuladegeneráció, a diabéteszes retinopátia, a retina vénás elzáródása és más olyan betegségek esetén is, amelyek ma még orvos által felügyelt injekciókat igényelnek.

A Theraoptix alaptechnológiáját közel egy évtizeddel ezelőtt dolgozták ki, most 25 000 dollárt kaptak, ami a kutatók szerint egy nem várt segítség a projekt számára.

Fotó: MIT

 Previous Százezer év után is aktívvá válhat egy szunnyadó vulkán
Next Az MIT ráerősít a fúziós energia kérdéskörre

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 − 3 =