A bor polifenolok megakadályozhatják a fogszuvasodást és az ínybetegségeket


A bor polifenolok megakadályozhatják a fogszuvasodást és az ínybetegségeket
Olvasási idő: < 1 perc

A bizonyítékok azt sugallják, hogy aki bort kortyolgat annak javulnak a vastagbél- és szívproblémái.

Mindezt a jótékony hatást a bor bőséges és szerkezetileg sokszínű polifenoljai okozzák. A legújabb kutatások szerint a bor polifenol-vegyületei hatásosak lehetnek az orális egészségre is.
 
Az ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry arról számol be, hogy hagyományosan a polifenolok bizonyos egészségügyi előnyeit arra a tényre alapozták, hogy ezek a vegyületek antioxidánsok, azaz valószínűleg megvédik a szervezetet a szabad gyökök által okozott károktól. Azonban egy a közelmúltban végzett kutatómunka azt ismertette, hogy a polifenolok azáltal is elősegíthetik az egészséget, hogy – védelmi célból – aktívan kölcsönhatásba lépnek a bélben lévő baktériumokkal. Ez azért van így, mert a növények és gyümölcsök polifenolokat termelnek annak érdekében, hogy megvédjék magukat a fertőzéstől, a káros baktériumoktól és más kórokozóktól. M. Victoria Moreno-Arribas és munkatársai viszont továbbmentek, tudni akarták, hogy a bor és a szőlő polifenoljai védik-e a fogakat és az ínyt, illetve arra is kíváncsiak voltak, hogyan működnek molekuláris szinten.

A kutatók két vörösbor polifenol hatását, valamint a kereskedelmi forgalomban kapható szőlőmag- és vörösbor-kivonatokat vizsgálták olyan baktériumokon, amelyek a fogakra és az ínyekre tapadnak. Ezek a baktériumok fogászati ​​plakkokat, szuvasodást és periodontális megbetegedéseket okoznak. Az ínyszöveteket modelláló sejtekkel végzett munka során azt találták, hogy a két bor-polifenol izoláltan – a kaffein és a p-kumarinsav – általában jobb, mint a teljes borkivonat.

Ha a Streptococcus dentisanival kombinálták, amelyről úgy gondolják, hogy egy orális probiotikum, a polifenolok még jobbak voltak a patogén baktériumok leküzdésében. A kutatók azt is kimutatták, hogy a polifenolok emésztése során keletkező metabolitok a szájban kezdődnek.

 



Previous Átadták Berzsenyi Dániel felújított síremlékét
Next Saját gyártmányú védett mobilok orosz katonai vezetők számára

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 + egy =