Agóra októberi érdekességek


Agóra októberi érdekességek
Olvasási idő: 2 perc

Látott már villámlást egy szobában? És hallgatott? Az Agóra Frankensteint idéző eszköze képes mennydörgő hangokat hallatni az ívkisülések forgatagából.

A Tesla-tekercs ráadásul zenei hangok kiadására is alkalmas egy zongorabillentyűzet segítségével. Így bárki kipróbálhatja, hogyan lehet zenét szerezni villámokkal! De az Agóra Tudományos Élményközpont Interaktív terében még több mint negyven különleges játék próbálható ki, melyek szorosan kapcsolódnak valamilyen tudományos jelenséghez. 

Ezen kívül időszakos programok is vannak októberben. 

2019. október 5-én, szombaton 10:30-12:00 között játékos foglalkozássorozat keretében kéthetente érdekes kreatív feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a gyerekek a természettudományos jelenségekkel, és elkészíthetik saját játékaikat, amelyeket természetesen haza is vihetnek. Hurrá, itt van az ősz, készítsünk levéllámpást! Ezen a foglalkozáson a színes leveleket vizsgálhatják meg a gyerekek, és csodaszép lámpásokat készíthetnek belőlük.

Ugyanezen a napon 18:30-21:00 között esti távcsöves csillagnézés is lesz planetáriumi filmvetítéssel. Rövid bevezető előadás után az érdeklődők megcsodálhatják a Jupitert és a Holdat. De megfigyelhetnek kettőscsillagokat és halmazokat is távcsövön keresztül, csillagász szakember vezetésével. Továbbá megnézhetik a Visszatérés a Holdra című teljeskupolás-filmet a planetáriumban. A programot 10 éves kortól ajánlják. (Az esték már hidegek, érdemes melegen öltözni!)

Október 6-án, vasárnap 10:30-12:00 között vasárnaponként is izgalmas, tudományos kalandok várják a gyerekeket. A Ragacsságok program keretében a gyerekek újra űrbélinek tűnő furcsa anyagokkal kísérletezhetnek, amelyek mintha a fizika törvényeit sem tartanák be, szilárdak és folyékonyak egyszerre. A kémialaborban nyomogatható, alakját folyton változtató stresszlabda és mindenféle ragacsság készül majd, játszópajtásunk lesz a keményítő, a liszt és a rizs.

Október 13-án, vasárnap 10:30-12:00 A DNS-től a banánig c. eseményen megtudhatjuk, mi is az a DNS és mire használjuk napjainkban. Ki lehet-e venni egy banán örökítőanyagát? Mi a közös az emberben és a banánban? A gyerekek a foglalkozáson megismerhetik az örökítőanyagot, megvizsgálhatnak egy DNS-szálat mikroszkóp alatt, és kiderül az is, hogyan is fér el az 1-2 méter hosszú DNS egy pici sejtben.

Akit érdekel az űrutazás,

az október 20-án, vasárnap 10:30-12:00 között A végtelenbe és azon túl programon rövid áttekintés után belekóstolhat a rakétaépítés tudományába, és kiderül az is, ki jut magasabbra.

Október 26.-án, szombaton délelőtt a gyerekek fonalból és papírból készíthetnek színes szövött képeket. 27-én, vasárnap 10:30-12:00 között a téma a nyúl. Tényleg szőrös a nyulak talpa és vajon húznak-e télre hócipőt? Mekkorára nőhetnek a legnagyobb nyúlfajták? Meg tudunk-e állni a mezei nyúl mögött úgy, hogy ne vegyen észre?

Az ünnepek miatt a nyitvatartásra is figyelni kell!  Az Agóra 2019. október 18-án – rendezvény miatt – nem fogad látogatókat. 2019. október 19-én a National Instruments A Virtuális Műszerezésért Alapítvány Science Expedition elnevezésű programjának ad otthont az élményközpont. A rendezvényre külön belépőjegyek válthatók. 2019. október 23-án szerdán, 30-án szerdán és 31-én, csütörtökön 10-től 18 óráig tart nyitva az élményközpont. 2019. november 1-én, pénteken zárva lesz az Agóra.Previous A Pécsi Tudományegyetem bora
Next Check Point a cyber támadások ellen

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 4 =