Magyar tenyésztésű mudi nyerte a finn agility futamot


Magyar tenyésztésű mudi nyerte a finn agility futamot
Fotó: @remeny_the_mudi
Olvasási idő: < 1 perc

A kutyások többsége tudja, hogy az agility egy olyan sport, amelyben a gazdának és kutyájának is egyformán meg kell dolgozni a sikerért.

Sokan leginkább a lovas díjugratáshoz hasonlítják ezt a sportot, főleg mert az 1970-es években egy angol lovastiszt találta ki a díjugrató versenyek színesítésére. Minden kutya előtt nyitott a lehetőség, hogy az évente egyszer megrendezett FCI világbajnokságon kívül minden versenyen részt vegyen fajtakorlátozás nélkül a három méretkategória valamelyikében (Small/Mini: 35 cm marmagasság alattiak, Medium/Midi: 35-43 cm marmagasság közöttiek, Large/Maxi: 43 cm és magasabb marmagasságak).

Az agility komoly koncentrációt igényel a minimum 30 x 40 méteres pályán, ahol az egyik legfontosabb dolog a taktikai együttműködés.

Az agility komoly koncentrációt igényel a minimum 30 x 40 méteres pályán, ahol az egyik legfontosabb dolog a taktikai együttműködés. A pálya mindig más és más. A résztvevők csak a verseny kezdetén ismerik meg, amikor felállítják az akadályokat (15-20 db, legalább 10 db ugró), a bíró pedig kijelöli a sorrendet. A kutyáknak egy előre meghatározott időn belül és sorrendben kell teljesítenie a pályát.

Bizonyos kutyafajtáknak jobban fekszik ez a sport és vannak olyanok is, akik generációkra visszamenőleg rendelkeznek ilyen tehetséggel. Sokszor látható a pályán border collie, uszkár, terrier és ma már egyre gyakrabban mudikkal (a kilenc elismert magyar kutyafajta egyike) is lehet találkozni.

2019-ben a finnországi Turku városában szeptember végén rendeztek egy versenyt (FCI Agility World Championships 2019). Ahol Remény, a mudi nyert a medium kategória Individual agility kategóriában. Remény 2016-ban született, a Köves-bérci Betyár kennelben, ahonnan Görögországba került Emilia Tziliou-hoz.

Egyébként abban a kategóriában, ahol Remény nyert (összesen 56 kutya versenyzett), még összesen rajta kívül 10 mudi indult. 6 magyar származással, mint például a Nyírségfia Puma. Jumping kategóriában Puma csak 4. lett. De itt mudiké volt a 2., 3., 4. hely is és itt is sok mudi versenyzett. Jövőre Tallin ad otthont a rendezvénynek.Previous Amerikai fügekaktusz veszélyezteti az őshonos növényeket
Next Meghalt Alekszej Leonov szovjet űrhajós

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy − 11 =