RadCube küldetés, kis műhold a Föld körül


RadCube küldetés, kis műhold a Föld körül
Olvasási idő: 2 perc

Az utóbbi években az European Space Agency (ESA) számos olyan projektet indított el, amely hatékonyan kihasználja a CubeSat-okban rejlő szerteágazó lehetőségeket. 

A C3S 3U CubeSat platformját 2021. augusztus 17-én, magyar idő szerint 18-án hajnalban, negyed négy után pár perccel sikeresen felbocsátották. A helyszín a Francia Guyana-i Kouroul, a Guyana Űrközpont volt. Az ESA General Support Technology Programme (ESA GSTP) projektjének keretein belül ez a hatodik nanoműhold, amely technológiai demonstrációs céllal alacsony Föld körüli pályára áll. A RADCUBE küldetést az űrügynökség magyar, lengyel és angol GSTP hozzájárulásból finanszírozza.

A RadCube nevű kisműhold felbocsátó partnere a SAB Launch Services Srl., a hordozórakéta az Arianespace VEGA VV19 európai űreszköze volt. A sikeres startot követően az első, hazai ipari szereplő által létrehozott műhold állt alacsony Föld körüli pályára. A műholdplatform jelenlegi küldetése során az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont, az Imperial College London, az Astronika és az Európai Űrügynökség által fejlesztett tudományos műszereket hordozza. A hasznos teherként szolgáló űrsugárzást figyelő műszer fejlesztéséért az Energiatudományi Kutatóközpont a felelős. Az Űrügynökség a műhold féléves üzemeltetésére szerződött, de a C3S által fejlesztett műhold tervezett élettartama ezt többszörösen meghaladja.

A C3S a konzorcium vezetőjeként, a technológiai hozzáadott értéken felül, a misszió egész életciklusát végigköveti. Tehát jelen van a küldetéstervezéstől és rendszermérnöki tevékenységtől kezdve a platform tervezési, fejlesztési munkálatokon, teszteken és szimulációkon át egészen a felbocsátás megszervezéséig. Ráadásul a szintén házon belül létrehozott küldetést operációs rendszer és a földi állomás támogatja a műhold működését a felbocsátást követően.

Így hazai fejlesztés alkothat a világon elsőként átfogó és teljes képet a Földet körülvevő sugárzási környezetről.

A magyar kutatók által tervezett CROSS rendszer segítségével a hazai és nemzetközi űrtevékenységet végző szereplők az eddiginél jóval pontosabban és hatékonyabban biztosíthatják az űrbe feljuttatott eszközök és személyek biztonságát. A tudományos élet szereplői számára pedig lehetővé válhat a Föld körüli sugárzási környezet működésének alaposabb vizsgálata és mélyrehatóbb megismerése. A műholdplatformot fejlesztő és gyártó C3S Kft. űripari vállalkozást az első magyar műhold, a MaSat-1 fejlesztői alapították. A platform fejlesztése a RadMag sugárzásmérő berendezés kiszolgálásán túl támogatja azt az európai célkitűzést, hogy az egészen kis méretű műholdak gyártásában (cubesatok, nanoműholdak) Európa világvezetővé váljon. 

A start után néhány órával hazánk felé érkezett 3U CubeSat műholddal megtörtént a kapcsolatfelvétel.

A néhány perces áthaladás alatt a földi állomás vette a műhold által sugárzott rádiós jeleket és a C3S Küldetés Operációs Központja értelmezte azokat. A leérkező rádiós jelek a műhold életjeleit tartalmazzák. Így tudható, hogy a platform első automatikus feladatait sikeresen elvégezte. A műhold antennája és napelemszárnyai kinyíltak, és az alrendszerek a tervezettnek megfelelően, jól működnek. Mivel a műhold életjelei rendben vannak, az elkövetkező néhány hétben a RadCube üzemeltetési csapata előkészíti a műholdplatformot a tudományos kísérletek és mérések elvégzésére.Previous Murphy törvénykönyve
Next A NASA (újra) a Vénuszra megy

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét − hat =