Szaporodnak a hamisított termékek


Szaporodnak a hamisított termékek - TUDOMÁNYPLÁZA
Olvasási idő: 2 perc

A nemzetközi online kereskedelem előretörése miatt jelentős számban kerülnek be az EU területére leinformálhatatlan termékek.

A lefoglalt hamis termékek között egyre nagyobb a fogyasztók egészségére és biztonságára veszélyt jelentő termékek aránya. Az Envisional, 2011 januárjában, a világháló jogsértő célokra való használatáról közzétett kutatása szerint a világháló forgalmának 23,76%-a jogsértő (nem számolva a pornográf oldalakat).

Az Európai Bizottság Adóügyi és Vámuniós Főigazgatósága (DG TAXUD) 27 tagország adatai alapján közzétett jelentése szerint a nemzeti vámszervek már 2011-ben több mint 91 ezer szellemi tulajdonjogot érintő jogsértési esetet vizsgáltak, és 1,3 milliárd dollár értékben foglaltak le hamis terméket. A vámhatóságoknak a legtöbb esetben hamis cipők, ruházati termékek és kiegészítők, valamint hamis elektromos háztartási gépek miatt kellett eljárást indítania. Ezekben az iparágakban aktív, innovatív vállalkozásoknak nem csupán a termékek tökéletesítése a feladatuk. Az online piacot elárasztó másolati termékekben rejlő veszélyekről is tájékoztatniuk kell a fogyasztókat, akiket leggyakrabban a védjegyek, márkanevek, illetve a termékdizájn használatával tévesztenek meg.

A hamis terméket sok esetben mindössze a megfelelő portálokon és akciós árakon pozicionálják, ráadásul úgy, hogy az értékesítő mögött legjobb esetben is csak egy postafiók áll.

A csalás áldozatává váló vevő számára a hamis termékek, vagy az abban felhasznált alapanyagok silány minősége sok esetben a termék kézbevétele után sem derül ki egyértelműen. A károsanyagtartalom kipárolgásának vagy sugárzásának hatásai például – ellentétben a termékek rögzítéseinek, varrásainak idő előtti tönkremenetelével – csak hosszútávon válnak érzékelhetővé.

Az eredeti termékek gyártóit és fejlesztőit ért károk már évekkel ezelőtt érzékelhetővé váltak a munkaerőpiacon is. Nemzetközi Kereskedelmi Kamara hamisítás elleni tagszervezete (Business Action to Stop Counterfeiting and Piracy, BASCAP) által publikált tanulmány szerint például az Európai Unió kreatív iparágainak gazdasági hozzájárulása a teljes európai GDP-hez 6,9% volt (mintegy 860 milliárd euró), ami 14 millió foglalkoztatottat jelent e szektorban.

A tanulmány 2015-re az európai kreatív ágazatok éves veszteségének 32-65 milliárd euróra növekedését, és 2015-ig összesen mintegy 1,2 millió munkahely megszűnését prognosztizálta. Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO), a felsorolt problémákra megoldást keresve, 2018. október 29-30. között rendezte meg a szellemi tulajdonjogi konferenciát a spanyolországi Alicante-ban. Magyarországról egyedüliként a JULIUS-K9®, prémium kutya- és sportfelszereléseket gyártó cégcsoport képviseltette magát a konferencián. Előadóként a szellemi tulajdon védelem területén szerzett tapasztalatait ismertették.Previous Tudósok, akiknek halálát titok övezi
Next A dinamit feltalálója, a Nobel-díj megalapítója

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 − egy =