Viselhető könyv a karakterek érzelmeinek átéléséhez


"Viselhető" könyv segíti az olvasókat a karakterek érzelmeinek átélésében
Olvasási idő: < 1 perc

Viselhető könyvvel rukkoltak elő a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói.

A könyv speciális szenzorok segítségével érzékeli, épp hol tartanak benne, és egy különleges mellényen keresztül a cselekménynek megfelelő ingerekkel bombázza az olvasót. Így, a kutatók szerint a történet főszereplőjének érzelmeiben vagy fizikai állapotában bekövetkező változásokat szó szerint a saját bőrükön érezhetik az olvasók, mivel a mellény képes a szívverés ütemének megváltoztatására, a felsőtest összeszorítására és a test bizonyos pontjaira irányuló hőmérséklet-változtatásra. A mellény a cselekmény hangulatához igazítva rezegteti az olvasót.

A könyv borítóját 150 LED-fényforrással terítették be,

hogy a cselekmény helyszínéhez és hangulatához igazodva biztosítson háttérvilágítást az olvasónak. A szakemberek James Tiptree Jr. The Girl Who Was Plugged In című tudományos-fantasztikus regényét használták fel a viselhető könyv prototípusának elkészítéséhez – tudatta a The Daily Telegraph című brit lap. A Sensory Fiction elnevezésű projekt készítői azért választották ezt a művet, mert hihetetlen mennyiségű helyszín és érzelem található benne.

A főszereplő a legőszintébb szerelmet és a legmélyebb kétségbeesést is megtapasztalja. A barcelonai napsütés szabadságát éppúgy, mint egy sötét, nyirkos pince fogságát.

„A fikciós művek hagyományosan szavak és képek révén teremtenek, idéznek elő érzelmeket és váltanak ki empátiát. A hálózatba kapcsolt érzékelők és működtető szerkezetek kombinációjának használata révén azonban a szerzők új eszközöket kapnak a történetmeséléshez. A hangulatok és érzelmek megjelenítéséhez, miközben továbbra is elegendő szabadságot hagynak az olvasó fantáziájának” –emelték ki a kutatók.Previous Szívrohamon átesett betegek őssejtkezelést kapnak
Next A francia ellenállás négy kiemelkedő alakja a Panthéonban

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 − 1 =