Okos kerékpár – guruljon okosan!


Okos kerékpár - Vanhawks Valour
Olvasási idő: 2 perc

Nem is gondolná az ember, hogy egy egyszerű bicikli is lehet okos kerékpár, és mennyi mindent ki lehet hozni.

Okos kerékpár-Vanhawks ValourA kanadai Vanhawks Valour márka és a Vanhawks cég igyekszik megreformálni a kerékpár-használatot, ezért elkészítette az első okos kerékpárt. A Vanhawks 2014-ben tette fel termékét a Kickstarterre, ahol 802 támogatótól 800.000 kanadai dollárt kapott a vállalkozás beindításához. Ennek a márkának sikerült először betörni az amerikai U.S. IBD (Investor’s Business Daily) piacra is Mike’ Bikes néven. Ali Zahid cégvezető elmondása szerint San Franciscóban 12 helyen elérhetőek az okos kerékpárok, de szinte a világ minden tájára vállalnak szállítást.

Akik bringával közlekednek, azoknak nagyban megkönnyíti az életét ez az újítás, hiszen sok dologban segíti a tulajdonosokat.Titka az egyszerűségében rejlik, mert a bringa, első ránézésre, nem sokban különbözik átlagos társaitól. A készítők a dizájnra is odafigyeltek, így a jármű még napjaink biciklitrendjébe is illeszkedik.

Egy ilyen kerékpár elkészítéséhez mérnöki tudás és tervezői készség igényeltetik. A végeredményt látva ebben nem is volt hiány. A kialakított ergonomikus dizájn 3 éves tervezés és tesztelés eredménye. Az alkatrészek legyártásához kínai, pakisztáni, illetve német partnerekkel dolgoznak és miután az alkatrészek átesnek a QC ellenőrzésen, akkor átszállítják azokat Torontóba, ahol a kerékpárok összeszerelése történik. Az okos jármű legfőképpen a lopásvédelem és a kerékpározó biztonságának szavatolása terén erős. Beépített GPS gondoskodik arról, hogy mindig tudja az ember, merre parkol, netán merre jár a vasparipa. Ultrahangos érzékelők jeleznek a kerékpárosnak bizonyos távolságból, ha más jármű közeledik feléjük. A kormányba beépített, úgynevezett „turn-by-turn” navigációs technológia segíti a kerékpárost, ezenfelül led lápmák is támogatják az útbaigazítást, hogy ne kelljen aggódni a következő kanyarnál.

Vanhawks Valour - Okos kerékpár

Egy mobil applikáció segítségével lehet nyomon követni az okos kerékpár útvonalát, ami IOS és Android készülékeken is fut. A szénszálas vázba épített szenzorok a környezetről is gyűjtenek információkat és rezgéssel jelzik, ha forgalmas útszakasz következik, vagy éppen autó esetleg gyalogos kerül túlságosan közel hozzánk. A kerékpár a Google térképére tölti fel az adatokat például az útlezárásról vagy a rossz minőségű utakról, hogy a többi okos közlekedő is jól tudjon tájékozódni. Ha a telefon lemerül, akkor is használható az okos kerékpár, viszont a navigáció ebben az esetben nem működik.

Ennek a fejlesztésnek akár közösségformáló ereje is lehet, mert az eltulajdonított okos kerékpár jelzést küld az összes ilyen bringásnak.

Nyilván, ha csak egy valakinek van ilyen járműve Magyarországon, az ennek a szolgáltatásnak nem igazán örül. Más öröm viszont lehet, mert a készítők azokra is gondoltak, akik a teljesítményükre is kíváncsiak. A jármű pontosan mutatja a megtett utat, időt és, hogy mindezzel mennyi kalóriát égettünk el. Ez motiválhatja is a használókat a rendszeres sportolásra, és a jobb eredmények elérésére.

Valour vanhawks - Okos kerékpár

A cégtulajdonosok bíznak benne, hogy ez az okos kerékpár felpörgeti az utakat és más gyártókat is. Továbbá remélik, hogy ezzel az újítással megjön a kedvük az embereknek a kerékpározáshoz és az egészségesebb életmódhoz. Már cirka 1000 dollártól tekerhetjük az okos masinát. De aki holnap, november 29-én éjfélig rendel (figyeljünk az időszámításra) az fekete péntek akció lévén csak 800 dollárt kell, hogy fizessen.Previous Ritka genetikai betegségek I.
Next Szelfibot? Felejtse el, az már a múlté! Itt az Airselfie

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + három =