Tolvaj lenne a Nap? – avagy a kilencedik bolygó történetének folytatása


Tolvaj lenne a Nap? – avagy a kilencedik bolygó történetének folytatása
Olvasási idő: 2 perc

Amerikai csillagászok, Michael Brown és Konstantin Batygin idén januárban jelentették be, hogy meggyőző bizonyítékokat találtak egy, a Naprendszer szélén megbúvó kilencedik bolygó létezésére.

Tolvaj lenne a Nap? – avagy a kilencedik bolygó történetének folytatásaA meggyőző érvek után több tudós és csillagász is kapcsolódott a projekthez, így láttak napvilágot a legújabb feltételezések is. A svédországi Lund Obszervatórium egyik kutatója, Alexander Mustill és munkatársai úgy vélik, sőt már korábban is úgy vélték, hogy a kilencedik bolygó valószínűleg exobolygó. Ebből a feltételezésből kiindulva svéd és francia csillagászok, közöttük a már említett Mustill, készítettek egy számítógépes szimulációt, mely bizonyítékul szolgál korábbi felvetéseikre a bolygót illetően. Az elképzelés, melyet a szimuláció is alátámasztott az, hogy körülbelül 45 milliárd évvel ezelőtt az ifjú Nap „elrabolta” a kilencedik bolygót eredeti csillagától. Ezt a jelenséget azzal magyarázzák a csillagászok, hogy ezek a csillagok általában csoportokban jönnek létre és előfordulhat, hogy néha keresztezik egymás útjait.
A bolygók csillagok körül keringenek, mivel azok gravitációs ereje befolyásolja őket. Mikor azonban a csillagok közel kerülnek egymáshoz megeshet, hogy az egyik „ellopja” egy vagy több bolygóját valamelyik csillagnak. Valószínűnek tartják, hogy ez történhetett a kilencedik bolygóval is. Mikor a planéta egy, a saját csillagától távolabbi pályán keringett, a mi Napunk gravitációs vonzásába kerülhetett, ezzel eltérítve a azt eredeti pályájáról. Később, mikor kilépett a Nap ebből a csoportból, „vihette magával” a kilencedik bolygót is, mint ”zsákmányt”. A Nap „tolvajlása” eddig azonban nem derülhetett ki, hiszen a kilencedik bolygó a mi csillagrendszerünkben is olyan messze van, hogy azt sem teleszkópok, sem a NASA infravörös csillagászati távcsöve, a WISE sem érzékelhették. A bolygóról továbbra sincs semmilyen felvétel sem, azonban ha a csillagászok legújabb felfedezése igaznak bizonyul, akkor a földrajz könyvekből jó pár, eddig biztos tényként kezelt adatot törölni kell. A kutatók több tényezőt figyelembe véve vizsgálták az égitestet és készítettek róla számítógépes modelleket, keringési szimulációkat. Az utolsó hírek szerint arra jutottak: a kilencedik planéta egy exobolygó. Ezek a bolygók a naprendszerünkön kívül egy másik csillag körül keringenek. Ha valóban igaz, hogy a kilencedik bolygó egy, a Naprendszer szélén, de még mindig abban található exobolygó, akkor ez a definíció az extra szoláris bolygókról ebben a formában többé már nem lesz érvényes. Alexander Mustill szerint, ha az elméletük valóban beigazolódik, akkor mind az űrkutatás, mind pedig a Nap és Föld megértése hatalmas lépést haladna előre. Mindeközben csillagászok megdöbbenve állnak a hír előtt, hogy több száz fényévnyire innen más naprendszerekben gyakorta találnak exobolygókat, s közben lehet, hogy a mi naprendszerünk csücskében is van egy megbújva.

Tolvaj lenne a Nap? – avagy a kilencedik bolygó történetének folytatásaAmiket eddig sejteni vélnek a bolygóról, hogy annak tömege közel tízszerese a Föld tömegének és, hogy a Naptól mintegy 64 és 225 milliárd kilométeres sugarú távolságban kering. Ez a táv jóval hosszabb a többi bolygó keringési pályája és a Nap közötti sugárhossz mértékénél. A Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ fizikusai most arra próbálnak rájönni, mi lehet az oka, hogy egy bolygó ilyen távoli pontjára kerül a naprendszernek. Lehetséges, hogy a Nap közelében kialakuló valamely gázóriás lökhette ilyen távoli pályára a bolygót, még azt is feltételezik, hogy ez talán a Szaturnusz vagy a Jupiter volt. Egyelőre, mivel még minden bizonytalannak tűnik és felvételek, de legalább is pontos bizonyítékok nincsenek, sokan persze kételkednek abban, hogy a kilencedik bolygó valóban létezik, azonban ha mégis így van és tényleg exobolygó, ez lehetne az első olyan, melynek űrszondával történő megközelítésére reális esélyt látnak.Previous Az atomenergia pszichológiája
Next Magyar Feltalálók Napja

1 Comment

  1. Kováts L.
    2016/12/13
    Válasz

    Sok embert érdekel a Nibiru legenda. Azért a múltunkról ami több korszakot is már ismer, anno más és más területeken élőkét, elég izgalmasak. A Perui Inkák napistenei, az Egyiptomiaké szintén, és a Mayák is, de említhetjük az Ázsiaiak régmúlt kultúráit is. A Sumér írásokat is kielemeztek, talán ezek a legrégebbről fennmaradt kordokumentumok. Azért nem mellékes az se, hogy ismerhette például az ázsiai nép a csakra, akupunktúra, fengsuji tudományokat is meg? Aki például kételkedik az ilyen ősi gyógymódokban is, az ellenőrizze le a mai kor ismereteivel is mire képesek? Gyaníthatóan olyan fejlett lehettek a természetet is kellően ismerő kultúrák anno, ,ami a csi és más energiákat is ismerő népek közül alkalmazhatták is különböző más célokra is. A mai világ kezdi belátni azt is, hogy a múlt olyan titkokat is tudott, ami ma felfoghatatlan a mi számunkra. A Nibiru ősi legendája ha igaz, és létezhetett, komolyan át kellene értékelni az eddigi ismereteinket is. Ma nem látjuk mi ezt a bolygót a fejlettnek hitt eszközökkel, ők pedig a régmúlt népei meghagyták nekünk leírásokban erről a bolygóról, amit tudni kell. Az hogy ennek mi lehet a jövője, valóban képes a Földre is mint éghajlati eseményekkel is ráhatni, nem fogja a tudomány sokáig mi nekünk hitelessé tenni,és igazolni. Lehet, hogy ezekért is, de az X bolygóból X akta is lesz.Látni is fogjuk,szabad szemmel az X bolygót, ezt a jövő lehet megválaszolja hamarosan.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 − tizenegy =