A Pécsi Tudományegyetem PET ellenes


A Pécsi Tudományegyetem PET ellenes
Olvasási idő: < 1 perc

A magyarországi felsőoktatási intézmények között elsőként a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) szüntetik meg a műanyag PET palackos vizek, illetve italok beszerzését.

A Pécsi Tudományegyetem október 1-jei hatállyal a PET palackos csomagolású víz, üdítő helyett újrahasznosítható, üveges kiszerelésű termékeket vásárol. A döntés kapcsolódik a „Zöld Egyetem” programhoz, amelyhez a Pécsi Tudományegyetem négy éve csatlakozott. E program egyik legfontosabb üzenete a környezettudatos szemlélet erősítése, a folyamatos nyitottság, fogékonyság fenntartása az ökológiai lábnyomot csökkentő újdonságok iránt. 

Hogy mi lesz a PET palackok helyett még? Hetven ingyenes víztöltő állomást is kihelyeznek. 

A „Zöld Egyetem” program vezetője és a „PET palack mentes intézmény” projekt ötletgazdája Jenei Zoltán kancellár, aki a döntés kapcsán elmondta:

„Csak Magyarországon évente 1,4-1,5 milliárd PET palack kerül forgalomba. Ez fejenként mintegy 150 palack, amely környezetszennyezési szempontból nem túl jó hír, mint ahogy az sem, hogy a palackok töredéke, csupán 7-8%-a kerül újra-felhasználásra, a maradék nagyobb hányad pedig a környezetet terheli. Azzal, hogy megszüntetjük az eldobható, műanyag PET kiszerelésű vizek, üdítők beszerzését, vásárlását, intézményi szinten is támogatjuk a környezettudatosságot. Az Egyetem hetven kijelölt, általános közforgalmú helyszínén hamarosan elkezdjük a víztöltő állomások telepítését, amelyek „víz szigetként” működnek; a hallgatók, dolgozók hűtött szénsavas és mentes, valamint forró vízhez juthatnak. Ingyen, kényelmesen megtölthetik üvegjeiket, kulacsaikat, nem mellesleg mindezt azzal a tudattal, hogy nem terhelik a törékeny környezetet. Tudomásom szerint Magyarországon a felsőoktatási intézmények között elsőként a Pécsi Tudományegyetemen sikerül az eldobható műanyag flakonok mellőzése.”

A döntés egyelőre csak a vizes és üdítős-palackok „száműzését” érinti, szándék szerint hasonló környezetbarát kezdeményezés lesz, hogy újrahasznosított, komposztálható anyagból készült tányérok, evőeszközök, poharak, dobozok használata lesz elfogadható az Egyetem büfé és egyéb vendéglátó egységeiben, valamint minden, az intézményhez köthető rendezvényen.Previous Az első úszó atomerőmű üzembe helyezés előtt áll
Next A Liget hazánk okosvárosrésze lesz

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 + húsz =