Titokzatos áldozati leletegyüttes hazánkban


Áldozati leletegyüttes az ősi Körös partján.
Olvasási idő: < 1 perc

Szárnyas baltát és egyedi rituális eszközöket és áldozati leletegyüttest találtak az ősi Körös partján.

Itt feltehetőleg egy másik áldozati leletegyüttes is a föld alá került. Szabó Gábor és Váczi Gábor, az ELTE Régészettudományi Intézet munkatársai is részt vettek a Békésszentandrás határában végzett régészeti feltárásban.

Egy nagyberuházáshoz kapcsolódó régészeti megfigyelés során végzett felderítésen különleges, késő bronzkori kincsegyüttesre bukkantak szarvasi fémkeresők. A leletegyüttes egy részét az ősi Körös partján a mezőgazdasági munkák megbolygatták. A felszínen zajló munkálatok ellenére az egykori áldozati leletegyüttes bronzedényekből álló magja, a szántott réteg alatt, a helyén maradt.

Az érintetlen tárgyakat a két fémkeresőt szakmailag koordináló Szarka József szarvasi régész és Szrnka Attila a múzeum régésztechnikusa, valamint Szabó Gábor és Váczi Gábor, az ELTE, hívásra helyszínre érkező, munkatársai bontották ki.

Az összeroppant bronzedények egy részét a feltáró csapat egyben emelte ki. Így konzerválásuk és újbóli összeállításuk már jól felszerelt restaurátorműhelyben történhet meg.

A depó egy nagyobb és több kisebb bronzedényt, különböző méretű lószerszám-díszeket, egy összetört kardot, egy szárnyas baltát, egy tokos vésőt és egy egészen egyedi, kocsikerékre emlékeztető rituális eszközt tartalmazott. A fémkeresős csapat az érintetlen depótól nem messze bronz kardok töredékeit és egy tokosbaltát is gyűjtött. Ez arra utal, hogy itt, a Körös egykori magaspartján feltehetőleg egy másik áldozati együttes is a föld alá került a késő bronzkorban.

A feltárás során előkerült tárgyakat, köztük az áldozati leletegyüttes darabjait is, a szarvasi múzeum és az ELTE Régészettudományi Intézet régészei közösen dolgozzák föl. Terveik szerint jövőre már a szarvasi múzeumlátogatók is megismerkedhetnek a különös leletekkel és a hozzájuk kapcsolódó történetekkel.Previous Ismét fény derült a farkasok és kutyák hasonlóságára
Next Hazamehetett az első remdesivirrel kezelt beteg a Semmelweisből

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − 16 =