Nincs természeti katasztrófa – csak árvaszúnyog


Nincs természeti katasztrófa - csak árvaszúnyog
Olvasási idő: 2 perc

A napokban furcsa, habos, fehéres uszadékfoltok jelentek meg a Balaton felszínén. 

Nincs természeti katasztrófa - csak árvaszúnyogNos, úgy tűnik minden évben van egy őrült pánikkeltő, aki felesleges riadalmat kelt és bepalizza a nemcsak bulvár újságokat (tavaly hasonló időszakban az ideihez ez már legalább egyszer bekövetkezett). Ám a habot nem szennyezés okozza a tavon, hanem „csak” árvaszúnyogok ártalmatlan maradványai lebegnek a felszínen. Szakértők szerint szerencsére ez természetes és szezonális jelenség és aggodalomra semmi ok. A riadalmak eloszlatása érdekében a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet az alábbi közleményt adta ki.

A 2015. június 1-jén és 2-án a balatoni hajókikötők, strandok és természetes öblök területén, valamint a tó cirkuláris áramlásainak centrumában összeverődött habos, fehéres, olajos, enyhén bűzös uszadék nem humán eredetű. Az uszadék a hirtelen beköszöntő nyári vízhőmérséklet-emelkedés hatására az üledékből tömegesen kirajzó árvaszúnyogok visszamaradt lárva- és bábbőreinek hullámzás által összeterelt ragadós maradványa. Az anyag egészségre ártalmatlan, és 24-48 órán belül nyomtalanul elbomlik. A jelenség természetes, és a nyári időszakban 4-5 hetente ismétlődik az árvaszúnyog-generációk szinkronizált kifejlődésének ütemében.

Az egy-két havonta kirajzó árvaszúnyog nem csíp és nem is írtják, viszont kitűnő haleledel és a dévérkeszeg, illetve a pontyfélék kedvence (vörös szúnyoglárva néven árusítják), továbbá jó hatással van a Balatonra, mert foszfort és nitrogént von el a tó vízéből, így tisztítva azt. Az iparosodott nyugati országokban, ahol a horgászok kénytelenek beérni apróbb vagy a víz szennyezettségéből adódóan jobban ellenálló keszegek kifogásával, igen elterjedten használják csalinak az árvaszúnyogot. Az árvaszúnyogok sem egyformák. Csak a Balatonnál több mint száz faj ismert. Többségük néhány milliméteres, így szinte fel se tűnik az emberek számára, a nagyobb méretű Chironomus balatonicus azonban már sokak számára lehet ismerős. Főleg a hajózásban okozhatnak kellemetlenségeket. A legjobb módszer, ha elhagyatott helyekre helyezünk erős fényforrásokat, ezek segítségével az árvaszúnyogok könnyen odacsalhatók. Olaszországban reflektorokat helyeztek el tóparti hegyoldalba, Floridában pedig fehérre mázolt világító bárkák lehorgonyzásával biztosították a szúnyogmentes hajózást. Érdemes lehet kis léptékben is próbálkozni, mert már a vitorlás orrára rögzített erős fényű lámpa is jelenthet némi könnyebbséget a kormánynál lévők számára.

 

Fotó: Stiger Ádám (veol)Previous A magyar helyesírás szabályai - tizenkettedik kiadás
Next Filmtörténeti élménypark Ózdon

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három − egy =