A jégkorszak legfrissebb kutatásai


A jégkorszak legfrissebb kutatásai
Olvasási idő: < 1 perc

Az elmúlt öt év legjelentősebb őslénytani ásatásait mutatja be a Magyar Természettudományi Múzeum Jégkorszaki rejtvények című időszaki, interaktív kiállítása.

A jégkorszak legfrissebb kutatásaiAz április 13-án nyílt tárlat újszerű megközelítésben próbálja meg a jégkorszaki rejtvényeket bemutatni. A kiállítási térben a valódival megegyezően rekonstruált ásatási helyszín azért is különleges, mert itt nemcsak az adott helyen elpusztult élőlényeket, hanem emberi tevékenységet is sikerült felfedezni, olyan ősemberhez köthető táborhelyeket, tűzrakó helyeket, ősemberi táplálkozó raktárakat lehetett feltárni, amelyek érdekesen mutatják be a jégkorszaki ember és a vele élő állatok együttesét.

A tárlat három lelőhely leletanyagát mutatja be:

a 2012-ben megtalált feldebrői gyapjas mamut 15 nagyobb csontmaradványát, a Szurdokpüspökiben 2014-ben feltárt négy gyapjas mamut különböző csontmaradványait és a 2014-2015-ben feltárt gyapjas orrszarvú maradványait Pécelről. Az őslénytani leleteken kívül Pécelről pattintott kőeszközök is előkerültek, így a ritka gyapjasorrszarvú-lelet nemcsak őslénytani, hanem ősrégészeti szenzáció is, annál is inkább, mert ritkán kerülnek elő 25-35 ezer éves vadász- és egyéb eszközök.

A kiállítás igazi nyomozásra buzdítja a látogatókat, amelyben egy feladatlap segítségével mindenki kipróbálhatja milyen paleontológus válna belőle. A feladatok során egy jégkorszaki bűntényt kell felderíteni, a kutatók módszereinek segítségével.

A történet Feldebrőn játszódik nagyjából 15 ezer évvel ezelőtt és, ahogy ez a detektívregényekben szokás, ki kell deríteni, ki volt a „tettes”, aki a bűntényt elkövette, és ki volt az „áldozat”, akinek a maradványait megtalálták. A nyomozás a tetthelyen, vagyis az őslénytani lelőhelyen kezdődik, ahol minden nyomot rögzíteni kell hasonlóan egy bűnügyi helyszínelőhöz, majd a laborban folytatódik a kutatás, ahol a maradványokat kell meghatározni és beazonosítani.Previous Különösen intenzív sarki fények az Uránuszon
Next Racionális kitevőjű hatványok

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy + 13 =