27 kilogrammnyi aranykincs az aranyláz idejéből


Több mint 27 kilogrammnyi aranykincset hoztak fel a kaliforniai aranyláz idején elsüllyedt hajóból
Olvasási idő: < 1 perc

Több mint 27 kilogrammnyi aranykincset hoztak fel a kaliforniai aranyláz idején Dél-Karolina partjainál elsüllyedt hajóból az Odyssey Marine Exploration mélytengeri kutatócég búvárai.

Több mint 27 kilogrammnyi aranykincset hoztak fel a kaliforniai aranyláz idején Dél-Karolina partjainál elsüllyedt hajóból

Az SS Central America gőzhajó 1857-ben süllyedt el egy hurrikánban Dél-Karolina partjainál fedélzetén 13,6 tonna arannyal. Maradványait 1988-ban találta meg a Columbus-America kutatócsoport 2200 méter mélyen az Atlanti-óceánban 257 kilométerre Dél-Karolina partjaitól. 1988 és 1991 között már megpróbálták feltárni és felhozni az aranykincset, akkor azonban csak a hajóroncs öt százalékát tudták átkutatni. Az Odyssey mélytengeri kutatócég most szerződést kötött a hajókincs teljes régészeti feltárásáról és felszínre hozataláról. Az első feltáró merülést április 15-én hajtották végre a cég Zeus nevű távirányított víz alatti robotja segítségével. A feltárás során felszínre hoztak öt aranyrudat és két aranyérmét, utóbbiak egyikét 1850-ben verték Philadelphiában, a másikat 1857-ben San Franciscóban – adta hírül a Live Science tudományos ismeretterjesztő hírportál, amely bemutatta a merüléskor készített felvételeket is.

„Ez a merülés megerősítette számomra, hogy a roncs érintetlen maradt 1991 óta, amikor én utoljára láttam” – közölte Bob Evans történész, a hajóroncs tulajdonosának, a Recovery Limited Partnership vállalkozásnak a tudományos főmunkatársa. Szakértők szerint a hajóroncsban még mindig ott lehet az a kereskedelmi aranyszállítmány, amelyet 1857-ben 93 ezer dollárra értékeltek. Az utasok által birtokolt arany, amelynek értékét akkoron 250 ezer és 1,28 millió dollár közé becsülték, szintén az elsüllyedt hajóban lehet.

A kincs valódi értékéről még nem tudnak pontos becslést mondani a szakemberek. A cég illetékesei szerint ez majd a kincs teljes mennyiségének és minőségének ismeretében lesz lehetséges.Previous Megtalálták a kínai agyaghadsereg építőinek sírjait
Next Okostelefon után itt az okosesernyő

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × négy =