Régészet csúcstechnológiával


Régészet csúcstechnológiával - Drón a Cerro Chepen felett
Olvasási idő: < 1 perc

Mikrokopterekkel készített légi felvétel, talajba látó műszer, 3D nyomtatóval készült műtárgymásolat?

Régészet csúcstechnológiávalAzok a fiatalok, akik régésznek készülnek már nem csak ecsettel, kis ásóval és spaklival képzelik el hivatásukat, a munkavégzést, hanem bevonják a csúcstechnológiát is a hétköznapokba. A Centrális Galériában február 7-én volt megtekinthető egy interaktív bemutató, mely a régészeti és műemléki kutatásban alkalmazott ultramodern módszereket és eszközöket tárta a látogatók elé a téma hazai és nemzetközi szakértőinek segítségével.

A budapesti rendezvény egyfajta high-tech börze volt, ahol találkozhattak a különféle modern technológiák alkalmazásával foglalkozó hazai és külföldi szakemberek és a régészeti, műemléki örökség kutatói. A 3D nyomtatók, a kiterjesztett valóság és a holopiramis már nem csak a jövő múzeumának kelléktárát alkotják. A nemrég még futurisztikusnak tűnő eszközöket és módszereket világszerte egyre több helyen használják és ma már az sem feltétlen probléma, hogy a kutatók akár egyetlen ásónyom nélkül teljes képet alkossanak egy, a föld alatt rejtőző épületegyüttesről, vagy virtuálisan összeállítsanak és eredeti méretben kinyomtassanak egy antik márvány domborművet, amelynek darabjait három különböző ország múzeumai őrzik.

Mint azt Laszlovszky József régész, a kiállítás egyik szervezője elmondta, ezek a módszerek az elmúlt években Magyarországon is megjelentek, mind a régészeti, mind a műemléki kutatásban és az eredmények bemutatásában is. A budapesti rendezvény arra a kérdésre kereste a választ, hogyan lehetne az eljárásokat a jelenleginél is eredményesebben alkalmazni, akár nemzetközi összefogással.

Régészet csúcstechnológiával - Drón  a Cerro Chepen felettA rendezvényen lehetőség nyílott közelről tanulmányozni, hogyan működik egy kamerával felszerelt drón, fel lehetett próbálni egy Oculus virtuális szemüveget és látni lehetett egy épület szkennelését. Az egyes eszközökről, technológiákról és örökségvédelmi alkalmazásaikról pedig délelőtt 11 és délután 3 órától szakemberek meséltek látványos tablók segítségével.

A kiállítás házigazdája az Archaeolingua Alapítvány és Kiadó, amely már majdnem 25 éve foglalkozik a kulturális, különösen a régészeti örökség kutatásával és bemutatásával, valamint a Közép-európai Egyetem újonnan indult Kulturális Örökség Tanulmányok programja.Previous Öt földméretű bolygó egy ősi csillag körül
Next Mitokondriumok szerepe a betegségekben

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 1 =