A lencse csökkenti a vércukorszintet


A lencse csökkenti a vércukorszintet - TUDOMÁNYPLÁZA
Olvasási idő: < 1 perc

Egy új vizsgálat szerint a burgonya vagy a rizs cseréje lencsére 20 százalék feletti értékkel csökkentheti vércukorszintet.

A kutatók azt találták, hogy ezeknek a keményítőtartalmú oldatoknak a fele kicserélhető lencsére, ami jelentősen javíthatja a szervezet válaszát a szénhidrátokra. Az étrendben a rizs lencsével történő helyettesítése a vércukorszintet akár 20 százalékos, a burgonya lencsével történő lecserélése 35 százalékos csökkenést eredményezett.

A 24 egészséges felnőttel végzett kísérletben, négyféle ételt adtak a kutatásban résztvevő alanyoknak – csak fehér rizs, fél fehér rizs és fél nagy zöld lencse, fél fehér rizs és fél kis zöld lencse, fél fehér rizs és fél vörös lencse.

A kutatók a résztvevők vércukorszintjét megmérték mielőtt ettek, majd két órával később is. A kísérletet megismételték burgonyával is, ugyanazon kombinációkkal, mint a rizs esetében. A vércukorszint hasonló mértékben csökkent, amikor a keményítő felét a háromféle lencse mindegyikével helyettesítették.

A vércukorszint a vérben található cukrot tartalmazza a felső emésztőcsatornában végzett emésztés során, és függ az elfogyasztott élelmiszerek keményítőtartalmától. A lencse lassú emésztést és a keményítőben található cukrok lassú felszabadulását eredményezi, így csökkentve a vércukorszintet. A lencse olyan összetevőket tartalmaz, amely gátolja a glükóz felszívódását elősegítő enzimeket, és az ezen élelmiszerekben lévő rostok ösztönözhetik a rövid láncú zsírsavak előállítását is, ami szintén segíthet a vércukorszint csökkentésében.Previous Terepkísérlettel cáfolták a zebracsíkok régóta feltételezett hűtő hatását
Next Öt új csigaevő kígyófaj Közép- és Dél-Amerikában

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 + 5 =