Vármakett-park Dinnyésen


Vármakett-park
Olvasási idő: < 1 perc

A Velencei-tó mellett nyitotta meg kapuit az Alekszi Zoltán által megálmodott és megalkotott dinnyési Várpark.

Vármakett-park DinnyésenA gondolat 2012 februárjában született és hosszú előkészítő munka előzte meg, mely magában foglalta a történelmi anyagok felkutatását, a megfelelő helyszín kiválasztását és a kivitelezés megtervezését is. Így jöhetett létre egy olyan vármakett-park, amely középkori magyar várakat mutat be egészen egyedi módon. Az egyediségük abban is rejlik, hogy az épületek eredeti anyagukból készültek, fából és kőből, a legvalósághűbb megjelenés érdekében.

35 olyan vár (például a tapolcsányi, a poroszlói földvár, a solymosi, a kissebesi, a zelnai, a zimonyi stb.) készült el, eredeti tájolással, melyeket egy Nagy-Magyarország formáját öltő sétány övez, így a várak körbejárhatók. Rövid történetük három nyelven olvasható. A sétányt 90 emlékoszlop övezi, melyek mindegyike 1-1 magyar királynak, kormányzónak, fejedelemnek állít emléket.

Vármakett-park Dinnyésen 1A park 2014-ben nyitotta meg kapuit és a dinnyési Hagyományőrző Központtól néhány lépésnyire található és kifejezetten kuriózumnak szánt látványosság. Az alkotó szerint a makettek minden korosztály számára élményt jelenthetnek, a tárlatvezetés pedig lehetőséget ad a történelmi ismeretek elmélyítésére. De a vendégek élményszerű ismeretszerzés mellett népi játékokkal is tölthetik az időt.

Bár, mi még személyesen nem láttuk és a honlapjuk is kevés információt tartalmaz, de legalább sok fényképet, így akit érdekel az bővebb információt a honlapjukon talál. Akinek pedig ez sem elég menjen és mondja el nekünk mi az a csigaverseny 🙂

Vármakett-park Dinnyésen 2Previous Macska evolúció
Next Biotechnológiai Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 − 1 =