A műanyag hulladék felszámolása


A műanyag hulladék felszámolása
Olvasási idő: 2 perc

Műanyag és más fogyasztási cikkeket gyártó nemzetközi vállalatok január 16-án új szervezetet alapítottak Alliance to End Plastic Waste (AEPW) névvel.

Az Ocean Conservancy kutatása azt mutatja, hogy az óceánba jutó műanyaghulladék 80%-a eredetileg szárazföldi szemét, melynek nagy többsége a folyókból kerül a tengerbe. Egy másik tanulmány becslése szerint pedig az óceánba ömlő műanyag szemét több mint 90%-a tíz nagy folyóból jut el az óceánba: nyolc Ázsiából, kettő pedig Afrikából. Az óceánokban lévő műanyaghulladék 60%-a az öt délkelet-ázsiai országból származhat.

A most megalakult szövetségi cél, hogy előmozdítsák a környezetet, főként az óceánokat szennyező műanyag hulladékok felszámolását.

A jelenleg közel 30 tagvállalatból (észak- és dél-amerikai, európai, ázsiai, délkelet-ázsiai, afrikai és közel-keleti nemzetközi nagyvállalatok) álló nonprofit szövetség több mint 1 milliárd dollárt különít el a műanyag hulladék felszámolására. Ezt az összeget terveik szerint másfél milliárd dollárra növelik az elkövetkező 5 évben. Műanyag hulladékok minimalizálását és kezelését lehetővé tevő megoldásokat fejlesztenek és dolgoznak ki, valamint a körkörös gazdaság megteremtésének elősegítésével előmozdítják a használt műanyagok feldolgozásának lehetőségeit.

David Taylor, az Igazgatóság elnöke, a Procter&Gamble elnök-vezérigazgatója és az AEPW elnöke. Szerinte mindenki egyetért azzal, hogy a műanyaghulladék nem lehet része az óceánjainknak, sem a környezetnek. Bob Patel, a LyondellBasell vezérigazgatója és az AEPW alelnöke is úgy gondolja, hogy a műanyaghulladék kérdése világszerte látható és érezhető. Foglalkozni kell vele, és itt az idő a cselekvésre.

A műanyagot gyártó, használó, értékesítő, feldolgozó valamint újrahasznosító vállalatokat tömörítő szövetség első projektjei és együttműködései a következők:

Városokkal való együttműködés az integrált hulladékgazdálkodási rendszerek kialakításához azokon a nagyvárosi területeken, ahol hiányos az infrastruktúra. Különösen azoknak a folyóknak a mentén, amelyek nagy mennyiségű, nem kezelt műanyaghulladékot szállítanak a szárazföldről az óceánba. A munka magában foglalja a helyi önkormányzatok és érdekképviseletek bevonását, illetőleg olyan fenntartható gazdasági modellt eredményez, amely több városban és régióban is alkalmazható.

A Circulate Capital által finanszírozott Inkubátorhálózat szerepet vállal az óceánba jutó műanyaghulladék megakadályozását biztosító technológiák fejlesztésében és népszerűsítésében. Mindemellett olyan hulladékgazdálkodási és újrafeldolgozási üzleti modellen dolgozik, amely a beruházások elősegítése végett csővezetékhálózat kiépítését tűzte célul, kezdetekben a délkelet-ázsiai régióra fókuszáltan.

Nyílt forráskódú, tudományos alapú globális információs projekt kidolgozása a hulladékgazdálkodási projektek globális támogatására. Megbízható adatgyűjtéssel, mérőszámokkal, szabványokkal és módszerekkel, melyek segítenek a kormányoknak, vállalatoknak és befektetőknek a műanyaghulladék környezetbe kerülésének megakadályozásában.

Az ENSZ-hez hasonló nemzetközi szervezetekkel létrejött kapacitásteremtő kollaborációval közös tréningek és workshopok hozhatók létre kormányzati tisztviselők és egyéb közösségvezető személyek számára. Ez segít a lokálisan égető kérdések felismerésében és a lehető leghatékonyabb megoldás realizálásban.

Támogatást nyújt a Renew Oceans programhoz, hogy segítse a helyi befektetéseket és a résztvevők elkötelezettségét. A programot arra hozták létre, hogy a műanyag hulladékot még azelőtt kiszűrjék a vízből, mielőtt a tíz legnagyobb, a szárazföldi hulladék túlnyomó részét szállító folyóból, azok elérnék az óceánt. A kezdeti munkák a Renew Ganga projektet támogatják, azt a kezdeményezést, ami mögé a National Geographic Society is beállt.

A műanyag hulladék felszámolása az óceánokban

Az elkövetkező hónapokban a Szövetség további beruházásokat és fejlesztéseket hajt végre négy kulcsfontosságú területen:

  1. Infrastruktúra-fejlesztés a hulladék gyűjtésére és kezelésére, valamint az újrahasznosítás növelésére.
  2. Innovatív technológiák fejlesztése, valamint terjesztése, amelyek megkönnyítik az újrafeldolgozást és a műanyag visszanyerését, és értéket állítanak elő használt műanyagból.
  3. A kormányok, a vállalatok és a közösségek oktatása és mozgósítása.
  4. A már környezetben lévő műanyaghulladékok koncentrált területeinek tisztítása. Különös tekintettel a hulladékok főbb csatornáinak, azaz a folyóknak a megtisztítására, amelyek szárazföldi műanyag hulladékot szállítanak a tengerekbe.

Az alábbi vállalatok a szövetség alapító tagjai:

BASF, Berry Global, Braskem, Chevron Phillips Chemical Company LLC, Clariant, Covestro, Dow, DSM, ExxonMobil, Formosa Plastics Corporation USA, Henkel, LyondellBasell, Mitsubishi Chemical Holdings, Mitsui Chemicals, NOVA Chemicals, OxyChem, PolyOne, Procter & Gamble, Reliance Industries, SABIC, Sasol, SUEZ, Shell, SCG Chemicals, Sumitomo Chemical, Total, Veolia és Versalis (Eni).Previous Csontváry-emlékév
Next Atomenergia - balesetálló nukleáris üzemanyagok

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 3 =