Génmódosított növényekkel próbálkoznak Kínában


Gémmódosított növényekkel próbálkoznak Kínában
Olvasási idő: < 1 perc

Kína legdélibb tartományában Hajnan szigetén hónapokig elhallgatták, hogy illegális kísérleti parcellákon génmódosított kukoricát és gyapotot találtak, illetve gyűjtöttek be – számolt be a China Daily című angol nyelvű napilap szerdai számában.

Génmódosított növényekkel próbálkoznak KínábanA beszámoló szerint 107 mintából 9 volt génmódosított (GM), s a tartományi kormányzat szakfelügyeletének közleménye azt állítja, hogy ezeket azonnal meg is semmisítették, míg további hat gyanús minta vizsgálata folyamatban van. A hatóság megerősítette, hogy minden olyan GM-kísérlet, amely mögött nincs kormányzati engedély, törvénytelennek minősül, tiltott. Ezért azok végrehajtóit a törvényekkel összhangban felelősségre vonják. A történtek körülményeit nem kommentálták.

Az ügy leginkább azért keltett visszhangot, mert – mint a China Daily összeállításában egy ügyvéd fogalmaz – késői nyilvánosságra hozatala ismét megkérdőjelezi a génmódosított terményekkel kapcsolatos helyzet átláthatóságát. A kínai törvényhozás márciusi éves ülésszaka idején egy ismert pekingi televíziós személyiség arra figyelmeztetett, hogy az országban, Hunan, Hupej, Csianghszi és Csilin tartományokban nagy területeken illegálisan termesztenek génmódosított kukoricát és rizst. Han Csang-fu mezőgazdasági miniszter ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a minisztérium határozottan fel fog lépni az effajta gabonaültetvények ellen.

A miniszter nem titkolta, hogy úgynevezett bio-biztonsági igazolást adtak ki néhány gyapot, rizs, kukorica és papaya GM-fajtákra, de csak a gyapot és a papaya termeszthető kereskedelmi céllal. Peking ugyanakkor importengedélyt adott ki génmódosított szójára, kukoricára, repcére, gyapotra és cukorrépára. Ezek hivatalosan csak nyersanyagként használhatók fel a belföldi feldolgozóiparban. Kínában 2009-ben indult kiterjedt vita a GM élelmiszerekről, amikor kétfajta kártevőkkel szemben ellenálló rizs- és kukoricafajtára adtak ki engedélyt kísérleti termelésbe vonásukhoz. A mezőgazdasági tárca szerint ezek tényleges termeléséhez 3-5 év tapasztalatra van szükség. Az agrártudományi akadémia jelentése szerint Kínában tavaly 4 millió hektáron ültettek GM gyapotot.



Previous DNS-vizsgálattal derítették ki a mai oroszlánok eredetét
Next Augustus császár halálának 2000. évfordulója

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − 15 =