Kísérleti sulyomgyérítést végeztek a Tisza-tavon


Kísérleti sulyomgyérítést (kaszálás)végeztek a Tisza-tavon
Olvasási idő: < 1 perc

A halak életterének növelése, a horgászható terület bővítése, valamint a víz ökológiájának javítása érdekében kísérleti sulyomgyérítést végeztek a Tisza-tavon.

Hegedűs Gábor elmondta: a víztározót hasznosító Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft. a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől kért és kapott engedélyt a tározó egyre nagyobb területén elburjánzó védett vízinövény, a sulyom (Trapa natans) kaszálás elvégzésére. A sulyomgyérítés öt napon át folyt a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) munkatársai által a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakmai felügyelete mellett.

Ez idő alatt körülbelül egymillió forintból néhány tízhektárnyi vízterületet sikerült a speciális, kétéltű, motorcsónakszerű hínárkaszáló gépekkel megtisztítani – tájékoztatott az ügyvezető. A vízi munkagépekkel a felszín alatt 1,2 méterrel vágták el a növények szárát.

Hegedűs Gábor hangsúlyozta: a kísérleti jellegű sulyomkaszálás elsődleges célja a növénnyel sűrűn borított vízterületek újbóli horgászhatóvá tétele volt.

Emellett azonban a kaszálás várhatóan a tó halállományának élőhelyét is bővíti. A beavatkozás eredményeként javulnak az életfeltételek és a tározó általános ökológiájára is jó hatással lehet a kaszálás.

Mindezek igazolására a következő időszakban az érintett területek monitorozását is elvégzik majd a kft. szakemberei – jelezte az ügyvezető. Aki szerint a tapasztalatok függvényében a későbbiekben egy, a most használtakhoz hasonló hínárkaszáló gép beszerzését is tervezik. A mintegy 30 millió forintos beruházást uniós pályázati támogatás segítségével finanszírozná a Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft.

Hegedűs Gábor a pénteken befejeződött kísérleti sulyomgyérítés kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy az érintett területek néhány napig még biztosan alkalmatlanok lesznek horgászatra. Hiszen legalább ennyi idő szükséges a lekaszált és össze nem gyűjtött sulyom részeinek lesüllyedéséhez.Previous Az alvás egészséges
Next A világ öt leghíresebb szellemvárosa

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 + 11 =