Behatolásjelző rendszer kisokos, amit tudni kell a témában


Behatolásjelző rendszer kisokos, amit tudni kell a témában
Olvasási idő: 3 perc

A munkakörnyezet és az emberek biztonsága, valamint a tulajdon és az eszközök védelme minden irodaház számára elsődleges szempont.

Ugyanez igaz a középületekre is, ahol nap mint nap látogatók százai fordulhatnak meg és nagy értékű áruk, értékes személyes, valamint informatikai adatok találhatók meg. Mindezek megóvása érdekében kiemelten fontos megtenni a szükséges biztonsági intézkedéseket. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy egy olyan biztonságtechnikai rendszereket kiépítő vállalatot találjunk, aki az egyedi igényeinket figyelembe véve, személyre szabott megoldásokat kínál.

A behatolásjelző rendszer főbb elemei

Az elektronikus behatolásjelző rendszer a biztonsági rendszer egyik középpontja. Különféle elven működő érzékelőkkel rendelkezhet, amelyek szükség esetén jelzéseket adnak le a központi egység számára. Ha egy érzékelő aktiválódik, és a behatolásjelző rendszer vagy élesített állapotban van, vagy maga az érzékelőzóna úgy van programozva, akkor – jellemzően vagy a kezelőegységen, vagy a rendszerhez kapcsolt grafikus felügyeleti programban – megjeleníti az aktivált érzékelőhöz tartozó zóna nevét és végrehajtja az adott területre programozott választípust. Az esetek nagy százalékában ez a hang-, fényjelző elindítását és a távfelügyelet értesítését jelenti. Grafikus felügyelet esetén az alaprajzon megjelöli az érintett épületet/szintet/területet/érzékelőt is, ezáltal egy lényegesen kezelhetőbb üzenethalmazhoz jutunk hozzá. Az esetek nagy százalékában az érzékelők mozgásra, nyitásra, üvegtörésre, rezgésre vagy pánik esetén megvalósuló gombnyomásra jelezhetnek. De ezen túlmenően lehetnek speciálisabb jeleket detektáló érzékelők is, mint például füst, gáz, víz/nedvesség érzékelők.

Szintén ide sorolható a távfelügyeleti átjelzés is. Ez nem a központi egység szerves része, de egy átjelző használatával a védelem hatékonysága emelkedik a tényleges beavatkozás miatt. Nagyobb rendszer képes integrált behatolásjelző és beléptető rendszerként is funkcionálni. Egy ilyen rendszer ötvözi a beléptető rendszer funkcióit is, mindezt úgy, hogy egyetlen közös felületen lehet kezelni, programozni.

Elterjedtebb érzékelőfajták

Annak érdekében, hogy megfelelően kiválaszthassuk, mire van szükségünk, ismernünk kell a különböző típusú érzékelőket.

Nyitásérzékelő: Jelzik az épületben található nyílászárók – ablakok és ajtók – nyitott vagy csukott állapotát. Ezek kétállapotú jelzések, tehát azt nem tudják visszaadni a rendszer számára, hogy egy ajtó (pl.: garázskapu) mennyire van nyitva; csak azt tudják megmondani, hogy be van-e csukva vagy sem.

Üvegtörés érzékelő: A felületvédelem egyik módja. Ha valaki betör az épületben egy ablakot, az érzékelő jelzést ad a behatolásjelzőnek. A legtöbb esetben akusztikus üvegtörés érzékelő kerül telepítésre, aminek figyelni kell a megfelelő elhelyezésére. Ezen kívül arra is figyelni kell, hogy az adott ablak milyen vastag üvegű, hány rétegű és fóliázott-e. Ezek figyelembevételével kell üvegtörés érzékelőt választani. Az is elképzelhető, hogy az adott üveg esetére nincs olyan gyártó, aki hatékonyan védő érzékelőt tud gyártani. Ilyen esetben feleslegessé válik az üvegtörés érzékelő használata.

Szén-monoxid érzékelő: Érzékeli a láthatatlan és szagtalan szén-monoxidot, ami életveszélyes. Amint a levegőben kritikus pont felett lesz jelen a CO, az érzékelő azonnal jelez a központnak. Ezek jellemzően nem köthetőek a behatolásjelző rendszerbe, hanem önálló működésű, elemes, saját hangjelzővel ellátott eszközök.

Füstérzékelő: A tűzből eredő füstöt azonnal érzékeli, jelez a központnak, ami az előzetes beállításoktól függően további intézkedéseket hajt végre. Fontos azonban leszögezni, hogy ez nem váltja ki és nem helyettesíti a szakhatósági engedélyekkel rendelkező tűzjelző rendszereket.

Mozgásérzékelő: Az illetéktelen mozgást, pontosabban a mozgó infrahő-forrást detektálja. Többféle műszaki megoldása létezik. Ilyenek lehetnek például a több piroszenzoros érzékelők, kitakarásvédett érzékelők, a kettős elvű (duál) érzékelők. Ezek a térvédelem legelterjedtebb megoldásai, melyek nélkül nem beszélhetünk valódi védelemről.

Infrasorompó: Jellemzően kültéren vagy nyílászárók bemélyedéseibe kerülnek telepítésre. Akkor jeleznek, ha az adó és a vevő közötti infrasugarat bármi megszakítja.

Pánikjelző: Általában kisebb méretű, elemes, vezeték nélküli, ezáltal teljesen mobilis jeladók. Leginkább egy autókulcshoz lehetne őket hasonlítani. Jelzésük általában azonnali néma riasztást vált ki. Így helyben nem történik jelzés, azonban a távfelügyelet rögtön értesül a támadás tényéről.

Jelző/figyelemfelhívó eszközök

Az érzékelő mellett a rendszer másik fontos eleme a jelző eszköz. Hiszen nem elég észlelni az esetleges problémát, jelezni is kell azt az épületben tartózkodóknak, vagy éppen az utcán közlekedőknek. Néhány ilyen eszköz:

  • Kültéri hang-, fényjelző
  • Beltéri hang-, fényjelző
  • Beltéri hangjelző
  • Távfelügyeleti átjelzés
  • Kezelői buzzer
  • Grafikus felügyelet

A SMARTme csapata több mint 15 éve tervez és telepít teljes körű riasztórendszereket. A tervezés során figyelembe veszik az egyedi igényeket és az épület adottságait is. Továbbá az átadás után sem hagyják magukra ügyfeleiket, mivel 0-24 órás telefonos ügyeletükön minden elérhető segítséget biztosítanak.Previous Áttelelő kétéltűek érzékenységét vizsgálták
Next Gondolkodjunk kritikusan a kritikai gondolkodás módszeréről!

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × három =