Új plágiumkereső érkezik Magyarországra


Új plágiumkereső érkezik Magyarországra
Olvasási idő: < 1 perc

2016 őszétől új plágiumkereső rendszer érkezik hazánkba.

Új plágiumkereső érkezik MagyarországraA https://plag.hu hivatkozási címen elérhető online plágiumkereső percek alatt közel 14 trillió weboldal, cikk, könyv, szakfolyóirat és periodika alapján futtat le kifinomult keresést. Ez képes bármilyen plagizálást felfedezni az ellenőrzött dokumentumokban. Sokak szerint, a tanulóknak mostantól keményebben meg kell dolgozniuk a jó jegyekért. Hiszen az ehhez hasonló plágiumkeresők azonnal észlelik, ha jogtalanul átemelnek valamit egy dolgozatba. Az oktatóknak pedig új, erős eszköz lesz a kezükben az „összeollózott” dolgozatok ellen.

Plágiumnak vagy plagizálás az a cselekedetet, amikor valaki saját publikált munkájában egy másik személy művét hivatkozás, forrásmegjelölés, avagy az eredeti szerző engedélye nélkül szerepelteti. A plag.hu-t üzemeltető cég képviselője, Chrost Klaus nyilatkozata szerint a fejlesztők Európa-szerte megvizsgálták a szerzői jogvédelem állapotát, hiszen szolgáltatásuk nem ország-specifikus, hanem plágiumkeresők egész nemzetközi hálózata.

A plag.hu képviselője szerint, az EU-ban csak Magyarország és Horvátország nem rendelkezik megfelelő eszközökkel a plágium elleni küzdelemhez. Európa minden más országa adaptált már egy vagy több olyan rendszert, mely segít visszaszorítani a plagizálást.

A plagizálás szerfelett aktuális jelenség és a szellemi tolvajlás leggyakrabban a felsőoktatásban figyelhető meg.

A különféle plágiumkereső rendszerek használata – így a plag.hu is – elsődlegesen tehát tanulók, oktatók és különféle oktatási intézmények figyelmébe ajánlott. Ha mindennapossá válik az efféle keresők használata, az jelentős mértékben megreformálhatja az oktatásügyet. A plag.hu és hasonló plágiumkereső szolgáltatások segítségével a hallgatók és oktatók egyaránt biztonságos módon ellenőrizhetik le, milyen százalékban található plagizálás egy adott dolgozatban. A rendszer az idézeteken felül parafrázisok (nem szó szerinti idézetek), „másolt-beillesztett” átemelések és helytelenül meghivatkozott források létére is felhívja a figyelmet. Az intézmények saját szakdolgozati tárával összevetve is képes lefuttatni a vizsgálatot, egyszerre akár ezer oldal terjedelemben. A plag.hu előnye továbbá, hogy nemcsak magyar, hanem bármilyen más nyelvű szövegeket is képes leellenőrizni, és ingyenesen használható; fizetni csak a többletszolgáltatásokért kell.

A plag.hu fejlesztője, az ACVK, több mint 14 nemzeti plágiumkeresőt üzemeltet Európában. Évente 200 000 tanuló és oktató ellenőriz rendszerével milliónyi dolgozatot szerte a világon. Most, hogy hazánkban is debütál, hamarosan a magyar oktatásnak is kulcsfontosságú segédeszközévé válhat.Previous Mi folyik az agyunkban?
Next Óriási a csendes-óceáni szemétsziget

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 1 =