Hulladékmentes Tisza hármas összefogással


Hulladékmentes Tisza hármas összefogással
Olvasási idő: < 1 perc

Az elmúlt hetek árhullámai után ismét rekord mennyiségű, uszadékfából és háztartási szemétből (főleg műanyagok) álló szennyezés érkezett a kiskörei duzzasztóműhöz.

Az árvizekkel szinte minden esztendőben jelentős mennyiségű uszadék, szerves anyag és kommunális hulladék vonul le a Tiszán. A Kiskörei Vízlépcső az első olyan műszaki létesítmény, ami megállíthatja a szemétáradatot, megkímélve ezzel az alsó folyószakaszokat a jelentős szennyeződéstől. A mostani uszadékmező felülete eléri a 17 ezer négyzetmétert. Közvetlenül a duzzasztómű előtt mért vastagsága a 3 métert is meghaladja. Bár a hulladék kitermelése megkezdődött, az időjárási szélsőségekkel egyre több hulladékra számítanak a szakemberek. A helyzet hatékony kezelése érdekében a vízügyi, civil és vállalati oldal is összefogott.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a rakodótér fejlesztését tervezi, a PET Kupa civil környezetvédelmi program részt vesz a kitermelt hulladék szelektálásában és újrahasznosításában. A Coca-Cola globális alapítványa pedig a Hulladékmentes Tisza projekt keretében nyújt anyagi támogatást (73 millió forint) finanszírozással a helyzet felszámolására. A három oldalú összefogás a folyamatos védekezést, a kitermelt hulladék jelentős mértékű újrahasznosítását és a folyó egyre nagyobb mértékű megtisztítását tűzte ki célul.

A mostani uszadékmező felülete eléri a 17 ezer négyzetmétert.
Fotó: Nyitrai Szilárd

A vízlépcsőnél megrekedt szilárd kommunális és szerves hulladék kitermelése az évek során bevált módszerrel, úszó-rakodó munkagéppel történik. A megpakolt 200 tonnás uszályt a Jégvirág VII. jégtörőhajó vontatja a KÖTIVIZIG Kiskörei Szakaszmérnökségének üzemi (téli) kikötőjébe. A korábbi évek vízminőségi kárelhárítási időszakainak tapasztalatai alapján a becsült felszíni uszadék kitermelése előreláthatólag legalább 4 hónapot vesz igénybe.

A PET Kupa környezetvédelmi civil kezdeményezés az árvizekkel – főként Ukrajnából és Romániából – érkező hulladéktól, elsősorban PET-palackoktól mentesíti a Tiszát és árterét. A nyári, hajós versenyeken naponta 2 tonnányi hulladékot is összeszednek a résztvevők, miután megépítették újrahasznosított anyagokból készülő, pillepalack hajóikat. Az évközi hulladékmentesítő akcióik során különösen szennyezett, természetvédelmileg kiemelt, pl. Natura 2000-es területeket tisztítanak meg önkéntesek bevonásával.

A vízlépcsőnél megrekedt szilárd kommunális és szerves hulladék kitermelése az évek során bevált módszerrel, úszó-rakodó munkagéppel történik.
Fotó: Nyitrai Szilárd


Previous Szulejmán korabeli épület nyomaira bukkantak
Next Hasonlóan kommunikálnak a törpemalacok, mint a kutyák?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + kilenc =