Agóra – Tudományos élményközpont Debrecenben


Agóra – Tudományos élményközpont Debrecenben
Olvasási idő: 2 perc

Éppen ideje volt, hogy valami elkezdődjön. Bár soha nem volt probléma a debreceni tudományos élettel, de egy ekkora város igenis tudatosan kell, hogy figyeljen a tudományos utánpótlásra a legkisebbek, a fiatalok körében is.

Agóra – Tudományos élményközpont DebrecenbenA debreceni Agóra Tudományos Élményközpont megépítéséhez 1 milliárd 637 millió forintot nyert az önkormányzat, amihez 195 millió forint önrészt kellett még hozzátennie a városnak, hogy a Debreceni Egyetem Botanikus kertjében egy több mint 15 hektáros területen valósuljon meg a tudományos élménypark, ami 2014. december elejétől fogadja a látogatókat.

A létesítmény, a budapesti Csodák Palotáját tekintve nem egyedülálló hazánkban, de mindenképpen új színfolt a keleti országrész régiójának kínálatában. Legfontosabb célja, hogy már gyermekkorban felkeltse az érdeklődést a természettudományok iránt, segítse megalapozni és elmélyíteni a felsőoktatási tanulmányok elkezdéséhez szükséges tudást. Az intézmény feladatának tekinti továbbá az oktatás empirikus oldalának erősítését, az olyan gyakorlatorientált képzés támogatását, ahol a játék és a szórakozás kéz a kézben jár a tanulással.

Az úgynevezett Nagyerdő területén létrehozott helyen gyerekek és felnőttek is különleges eszközökkel, tudományos érdekességekkel ismerkedhetnek meg, rendkívüli és látványos kísérletek részesei lehetnek. Ugyan a háromszintes modern épület szombaton kihaltnak tűnik, ám a dolgozók szerint hétköznap kétszáznál is több ember fordul meg itt. A laboratóriumokban a látogatók bepillanthatnak a fizika, a kémia, az orvosbiológia, a hidrobiológia, a botanika és a robotika rejtelmeibe. Ráadásul a csillagdában tanulmányozhatják az égi jelenségeket is.

  Agóra – Tudományos élményközpont Debrecenben

 

Agóra – Tudományos élményközpont Debrecenben

Az interaktív térben több mint harminc tudományos játékot, eszközt lehet kipróbálni: találkozhatunk Öveges professzor Heki kutyájával, lőhetünk a Lenz-ágyúval, megfejthetjük néhány illúzió titkát, a Foucault inga segítségével megérthetjük a Föld forgását, próbára tehetjük reflexeinket, utat kereshetünk egy végtelennek tűnő tükörlabirintusban, „repülhetünk” és erőnket is próbára tehetjük.

Kedves fiatalok segítik a kicsiket és az idősebbeket is, de szeretnénk kiemelni, hogy van egy telitalálat a dolgozók között, hiszen végre egy megfelelő ember került megfelelő helyre: Zajácz György. Az ő csillagászati előadásait, írásait mindenki számára csak ajánlani tudjuk, nem érdemes kihagyni a vele való találkozást. Július 17-én például éjszakai távcsöves csillagnézés van.

Csak remélni tudjuk, hogy a fejlődés nem áll meg és hamarosan magával a helyszínt adó Botanikus kerttel is foglalkozni fognak a város elöljárói, fontos emberei. Ott jártunkkor ugyanis elég siralmas állapotokat tapasztaltunk. Nagyon sok a kiszáradt gondozatlan fa, eltűntek a növények nevei, siralmas állapotban vannak építmények és sok más mellett a kis tó körül lévő fakerítés is felújításra szorulna, mert így a Fűvészkert, csak vészkert.

Mit is mondhatnánk? Hajrá Debrecen.

 Previous Tudósok képzése nyitott innovációs programmal
Next Halálos pókok

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − nyolc =