Halálos pókok


Halálos pókok
Olvasási idő: 4 perc

Semmi nem tud akkora rettegést és pánikot kelteni sok ember szívében, mint egy félelmetes pók.

Halálos pókokEzek a nyolclábú állatok nem csak fenyegető fellépésükkel büszkélkedhetnek, hanem azzal is, hogy egyes példányaik halálos és mérgező harapást tudnak ejteni áldozatukon. Szerte a világon sok olyan emberrel találkozhatunk, aki szó szerint retteg a pókoktól. Van, akinek alapja is van rá, van, aki arachnofóbiában szenved. Mintegy 40 000 különböző pókfaj mászkál bolygónkon és ebből egy tucat képes megölni akár egy embert is. Habár, ma már a pókcsípések okozta elhalálozási arány alacsony, azért nem árt odafigyelni néhány pókfajra. A következőkben három olyan pókot fogunk szemügyre venni, amelyek kiérdemelten nyerték el a leghalálosabb címet nyolclábú társaik között. Íme, a halálos pókok:

 

Brazil vándorpók- Phoneutria nigriventer

A banánszállítmányokkal gyakran utazó brazil vándorpók, más néven banánpók az egyik legveszélyesebb és legagresszívabb ízeltlábú az egész világon. A brazil vándorpók méltóképpen tartozik a leghalálosabb pókok közé, mivel már a „Phoneutria” is azt jelenti görögül, hogy gyilkos. Harapása olyannyira erős, hogy képes kioltani egy ember életét perceken belül, ha nincs a közelben ellenszer. Azonnal orvosi segítségre van szüksége annak, akit egy ilyen veszedelmes vándorpók megmar. Legelőször Brazíliában fedezték fel, azonban Dél- és Közép-Amerikában is találkozhatunk ezzel a pókfajjal. A vándorpók az erdők aljnövényzetét kedveli a legjobban, ez a fő tartózkodási helye. A legtöbbször mégis a házakban keres menedéket, illetve a lábbelikben, autókban, dobozokban vagy akár farakásokban is elrejtőzik. A brazil vándorpók hálót nem sző, ahogy a nevében is benne van, folyamatosan vándorol a zsákmánya után és vadászó életmódot folytat. A pók egyik legjellemzőbb külső tulajdonsága a halálos csápokon lévő kékes szőrzet. A banánpók másik védjegye a támadópóz, amit akkor vesz fel, ha megfélemlíteni szeretné ellenségét, áldozatát, vagy valamitől megijed. Félelmetes a megjelenése, hiszen a kifejlett példányok, olyan nagyra nőhetnek, hogy lábaik akár a 10-12 centimétert is elérhetik. Marásának mérge két órán belül végez az áldozatával és az emberek esetében is nagyon erős fájdalom lép fel. A pók harapását a férfiak esetében akár órákig tartó kellemetlen erekció is kísérheti, mivel a vándorpók mérge növeli a vér áramlását. Ennek apropóján, már a közel jövőben felhasználhatják a kutatók a brazil vándorpók mérgét az impotencia kezelésére is.

Halálos pókok - brazil vándorpók

Fekete özvegy – Latrodectus mactans

Már a pók neve is vészjóslóan hangzik, de a nőstény példányok potrohának alján lévő vörös színű, homokóraszerű minták még inkább veszélyesen festenek egy szemlélő számára. Mintha azt sugallnák: „az időd fogyatkozik”. A fekete özvegy a melegebb térségeket kedveli, így Amerika délnyugati sivatagain kívül máshol is megjelenik. Észak-Amerika legmérgezőbb pókjaként tartják számon. Leginkább növények, kövek és egyéb törmelékek alatt lehet rájuk találni, de szeretnek megbújni a kültéri bútorokban, különböző tárolókban és kerítések deszkáin is. A nőstény gyönyörű, fényes fekete színű és a már említett homokóra alakú minta az ismertető jegye, míg a kifejlett hímek hátán sárga és vörös pöttyözött csíkok jelennek meg. A fekete özvegy hímpéldányai jóval kisebbek a nőstényeknél és teljesen ártalmatlanok az emberekre nézve, ellentétben a nőstényekkel. Ami érdekes, hogy ennek a pókfajtának maga a csípése nem okoz fájdalmat, így akár észrevétlen is maradhat az ember számára, azonban a marás rendkívül mérgező. Az áldozat legtöbbször a vakbélgyulladáshoz hasonló fájdalmat, továbbá izomfájdalmat vagy talpfájdalmat érezhet. Ezek mellett még az izzadás, a lebénulás és a szemhéj megdagadása a leggyakoribb tünet. Mielőtt az ellenmérget felfedezték volna, a fekete özvegy által okozott csípések mintegy 5 százaléka halálos kimenetelű volt. Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha egy fekete özvegy marására gyanakszunk, az érintett végtagra jeget kell helyezni, majd felemelni azt, a szív magasságába!

Halálos pókok - fekete özvegy

Tölcsérhálós pók – Atrax robustus

A tölcsérhálós pókok mintegy 36 különböző faja él Ausztráliában, amelyek nevüket a jellegzetes kúp alakú szövedékeikről kapták. Ezek a pókok életük legnagyobb részét a kialakított vackukban töltik, amelyeket nedves, hűvös, védett helyekre építenek, főleg sziklák és fatuskók alatt, de akad olyan egyed is, amely a földbe építi rejtekhelyét. A hímek legtöbbször nyáron és ősszel elhagyják tanyájukat és útnak indulnak párt keresni maguknak. Ilyenkor szoktak az emberek a garázsokban, illetve házaikban tölcsérhálós pókokba botlani. Legismertebb külső jegyeik: nagy méretük, barnásfeketés színűk és lapos hasuk, amely sötét szilvaszínű. Ez az egyik legveszedelmesebb pókfaj a Földön, olyan mélyre tud szúrni csáprágójával, hogy szabályosan le kell tépni az emberről, ha megmarja. Orvosi beavatkozás nélkül az érintett áldozat órákon belül meghalhat. A hím példányok marásával egy úgynevezett atraxotoxin rendkívül erős méreg kerül a szervezetbe, amely két percen belül a vérkeringésbe jut és akár 15 percen belül sokkot, halált okozhat. Fontos kiemelni, hogy csakis a tölcséres pókok hímjei rendelkeznek toxikus méreggel. A megmart emberek tünetei leggyakrabban az erős verejtékezés, a szemhéjak hatalmasra duzzadása, az erős nyáltermelés, a nyelvrángás, a kibírhatatlan izomgörcsök, valamint az ajakzsibbadás. Pár óra elteltével ezek nagy része valamelyest enyhül, de helyükbe lép a még veszélyesebb keringési elégtelenség és a légszomj. A tölcséres pók megismerhető hatalmas csáprágójáról, amely a többi pókétól eltérően nem csipeszszerű, hanem egyfajta tőrként szolgál és jóval erősebb is. Lábai segítségével emeli fel testét a talajtól és a csáprágókkal lefelé, egymás után többször döf. Olyan erővel tud szúrni ezekkel a tőrszerű rágókkal, hogy képes akár átlyukasztani egy ember lábkörmét is. A tölcsérhálós pók marása elleni ellenanyag 1980-ban jelent meg, azóta nem volt halálos kimenetele a csípésnek.

Halálos pókok - tölcsérhálós pók

Nem kell félni, Magyarországon ezek a pókfajták nem őshonosak, azonban számos esetben megesett már, hogy egy-egy példányt különböző szállítmányokkal véletlenül hoztak be Európába vagy hazánkba. Többször is volt arra példa, hogy a sajtó megrémisztette a lakosságot ezeknek a pókoknak a megjelenésével. Azonban, eddig a legtöbb esetben arról volt csak szó, hogy ezeket a pókokat összetévesztették egy hasonló kinézetű egyeddel.

Azt se felejtse el senki, hogy a legtöbb pók félénk, csak akkor támad emberre, ha fenyegetve érzi magát, legtöbbször önvédelemből marnak meg bennünket!Previous Agóra – Tudományos élményközpont Debrecenben
Next Vízen úszó erőmű

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő − 2 =