Vízen úszó erőmű


Vízen úszó erőmű
Olvasási idő: 2 perc

Kalkuttában, a dél-indiai településen lévő egyik tó közepén már hónapok óta energiatermelés folyik, hiszen 2014 decemberében adták át az úszó napelemeket.

Vízen úszó erőműHabár, ez a vízen kialakított úszó erőmű nem világelső – korábban Japánban és Dél-Koreában is elkezdték hasonló kísérleti projektek beindítását –, mégis ez az első az indiai szubkontinensen. Ez a megújuló energiát termelő projekt egy nemzetközi és egy helyi szinten is tevékenykedő vállalat együttműködésével zajlik sikeresen. A gyártó, Vikram Solar cég által közölt adatok alapján évente közel 14 megawattóra [MWh] energiát képes termelni, illetve hozzávetőlegesen 25 évig üzemeltethető.

Egy nagyjából teniszpálya méretű, úszó platformról van szó, amelyre napelemeket telepítettek. Az úszó felületet a parttól 50 méterre helyezték el a vízfelszínén. A rajta lévő napelemek pedig egyeként egy kilowatt teljesítményűek. A napelemek tájolása egy hidraulika segítségével a nap állásához igazítható és az így megtermelt energiát víz alatti kábeleken keresztül táplálják a helyi elektromos hálózatba. Az elsodródás ellen úgy védekeztek a telepítők, hogy a platformot lehorgonyozták.

Az ország mérnökei és miniszterei nagy érdeklődéssel fordultak a projekt felé, hiszen tökéletesen illeszkedik az ország jelenlegi energetikai stratégiájához. 2014 őszén Narendra Damodardas Modi, India miniszterelnöke úgy nyilatkozott, hogy országa 2022-ig el fogja érni a 100 gigawatt [GW] teljesítménynek megfelelő napenergia-termelési kapacitást. Ezzel a vízen úszó, napelemmel betelepített platformmal elindult a fejlődés az elérendő cél érdekében. Azonban, már 2012 és 2014 között is sikerült lépéseket tenni, hiszen az addig telepített kapacitást, azaz 461 megawattot [MW] bő három gigawattra sikerült növelni.

Az indiai napelemes beruházásokkal foglalkozó cég, az úgynevezett Bridge to India alapítója, Tobias Engelmeier úgy véli, hogy idén ezt a teljesítményt további két gigawattal még bővíteni tudják. Mint minden projekttel kapcsolatosan, természetesen itt is akadnak szkeptikusok, akik kifogásolják mind a pénzügyi forrásokat, mind a stratégiai részleteket. Ez azért is lehet, mert ezeket az információkat nem hozták még nyilvánosságra. Azonban úgy tűnik, hogy néhány jó anyagi helyzetben lévő vállalatot maga mellé állított, mivel több napelemes beruházásra is ígéretet kapott egy megújuló energia témájú csúcstalálkozón az idei nyár elején. Ezekkel a beígért pályázatokkal több mint 166 gigawattnyi teljesítményt termelhetnének India számára.

A szóban forgó napelem-park egyik legnagyobb előnye, hogy olyan helyekre is telepíthető, ahol több vízfelület áll rendelkezésre, mint szárazföld. Az energia előállítására alkalmas úszó változat, azokon a helyeken is tökéletes alternatívának minősül, ahol a telek túl drága lenne ahhoz, hogy a szolár berendezést rövidtávon jövedelmezően lehessen üzemeltetni. A Kalkuttában rendelkezésre álló földterület problémáiból fakadóan is ez a megoldás tűnik a legjobbnak ahhoz, hogy megújulókkal energiát termeljenek. A legnagyobb kihívás, ami még a mérnökök és a miniszterek előtt áll az, hogy megtalálják a további területeket a napelem-park bővítéséhez.

A miniszterelnök szerint, Indiának hatalmas lépéseket kell még megtennie az energiatermelés területén, amihez a fotovoltaikus rendszerek nagyban hozzájárulnak. Ezeknek a rendszereknek rövid az építési idejük és rohamosan csökkenek az áraik. Indiában egy kilowattóra [KWh] költsége 2012 óta húsz rúpiáról (~90 HUF) mindössze hét rúpiára (~32 HUF) csökkent.

Forrás: thehindu.comPrevious Halálos pókok
Next Három vérellátó újul meg idén

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × kettő =