A szennyezett levegő kifejezetten káros a bőr számára


A szennyezett levegő kifejezetten káros a bőr számára
Olvasási idő: 2 perc

A szennyezett levegőnek a bőrre és az emberek általános egészségére gyakorolt hatásairól nemrégiben készített egy új, átfogó, globális áttekintést a Nemzetközi Tüdőgyógyász Táraságok Fórumának Környezeti Bizottsága.

Eszerint a szennyezett levegő az emberi test összes szervére negatív hatást gyakorolhat.* A jelentés különösen aktuális az európai régió számára. Az adatok tanúsága szerint a levegőszennyeződés számos európai nagyvárosban meghaladja az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization) vagy az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (European Environment Agency) által megállapított határértékeket. Gyakorlatilag csak az Egyesült Királyságban több mint 40 városban és metropoliszban magasabbak a légszennyezési értékek a WHO határértékeknél**. Továbbá  a jelentés 15 várost nevez meg az Európai Gazdasági Térségbe tartozó Németországban***, amelyeket a legsúlyosabban érint a lebegő por, a nitrogén-dioxid és a kén-dioxid okozta légszennyezés.

A határértékeket jóval meghaladó szennyezőanyagszint káros hatást gyakorol az emberek általános egészségére. Károsítja a bőr egészségét, textúráját és külső megjelenését is. Jean Krutmann professzor szerint a szennyezett levegő nagy mértékben hozzájárul a bőr öregedéséhez és pigmentálódásához. A Mary Kay, amely elkötelezett a szépségápolási termékek tudományos alapjait biztosító kutatások és innovatív bőrápolási, dekorkozmetikai és táplálékkiegészítő termékek előállítása iránt, számos vizsgálatot folytatott le e megfigyelés alátámasztása, illetve az ezeket a hatásokat kiváltó mechanizmusok megismerése céljából.

A vizsgálatok igazolták, hogy

a gépjárművek által kibocsátott szilárd részecskék (particulate matter) nem csak az emberi tüdő, illetve a szív- és érrendszer számára jelentenek veszélyt, hanem a bőr egészségét is károsítják. Bár klinikailag nem biztos, hogy pontosan el tudják különíteni a bőr UV-sugárzás és légszennyezés okozta károsodását. A légszennyezés bőrre gyakorolt hatásait kutató kiterjedt vizsgálatok eredményei arra engednek következtetni, hogy a jövőben a légszennyezés bőrkárosító hatásai egyre nagyobb mértékben fognak érvényesülni a sűrűn lakott nagyvárosokban.

Nem véletlen, hogy a Mary Kay mellett egyre több cég egyre több terméke foglalkozik a káros hatások kiküszöbölésével.

*Review by the Forum of International Respiratory Societies’ Environmental Committee, Part 1: The Damaging Effects of Air Pollution (2019. február)
** WHO Global Ambient Air Quality Database (Frissítve: 2018)
***Report by Bundesministerium für Umwelt, Naturschutz, Bau und Reaktorsicherheit, Berlin, Germany. 2015 (Fordítás: Federal Ministry for Environment, Nature Conservation, and Nuclear Safety).

 Previous Neutropénia - a kemoterápia gyakori mellékhatása
Next Utazás a mikrovilágba kiállítás – az élet kicsiben

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + 2 =