Mire figyel egész Finnország?


Mire figyel egész Finnország?
Olvasási idő: < 1 perc

Nos, ha minden információnk igaz, akkor mától kezdve közel két hónapon keresztül egy szép nagy követ fog bámulni Finnország teljes lakossága.

A helyiek beszámolója szerint már évek óta az egyik legnépszerűbb finn, internetes oldal egy olyan webkamera képeit közvetítő site, amely egy, a Saimaa-tóban lévő szikláról sugároz élőben képeket. Állítólag van ugyanis rá egy minimális esély, hogy ezen a sziklán napozik majd a világ legritkább fókafajának valamelyik decens példánya.

A Saimaa-tavi gyűrűsfókának (saimaannorppa) 2018 februárban már csak körülbelül 370-380 példány élt a világon, vagyis tényleg nagy szerencse kell hozzá, hogy akár egyet is megpillantsunk közülük. Finnország egyetlen bennszülött emlőse ez a fóka, amely május-június során szeret előbújni a vízből és sütkérezni a napon. Ez azért is nagy szám, mert egy alkalommal akár 25 percig is képes a víz alatt maradni, sőt aludni is szokott a víz alatt.

A saimaannorppa 130-145 centiméter hosszú és 50-90 kg. A felnőtt állatok színe sötétszürke, világos-fehéres gyűrűmintákkal, innen van a nevük is: gyűrűsfóka. A kölykök – ellentétben a gyűrűsfókák más alfajaival – szürkék. Ez a fóka a többi alfajtól leginkább a fej alakjában tér el, mert koponyája szélesebb orra pedig a legrövidebb. 

A gyűrűsfóka körülbelül 30 évig él, de fiatal korban nagyon nagy a halandóság, az első életévben a fókakölykök közel 70 százaléka veszti életét. Egyetlen ellensége van: az ember.

Az egyértelmű, hogy a finnek imádják; hivatalos helyeken elhelyezett nagyképernyős TV-ken is lehet követni az élő közvetítést.

Ha nem jön be az oldal, az azt jelenti, hogy tényleg egész Finnország ezt bámulja és túlterhelik a rendszert. Aki pedig nem bír várni, azoknak itt egy videó:Previous Ausztrália megalapította az első nemzeti űrügynökségét
Next A déli félteke legnagyobb hulláma Új-Zélandon

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 1 =