Wigneres kutatók adnak kamerát japán fúziós kísérlethez


Wigneres kutatók adnak kamerát japán fúziós kísérlethez
Olvasási idő: < 1 perc

Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatói és mérnökei első európaiként szállítanak intelligens kamerarendszert a Japán szupravezető tokamakra.

A két éve kezdődött fejlesztés most érte el azt a pontot, hogy már csak a végső tesztek vannak hátra mielőtt útnak indulhat a diagnosztika. A Wigneres kutatók nem először építenek videó diagnosztika rendszert magfúziós kísérleti berendezéshez. 2015 végén indult el a világ legnagyobb sztellarátor típusú fúziós kísérlete, amelyhez a magyar kutató és mérnök csapat egy 10 kamerából álló intelligens megfigyelő rendszert fejlesztett. Pár hónappal később Angela Merkel német kancellár is a magyar kamerákon keresztül látta az első hidrogén plazma kisülést.

A becsomagolás előtti, 1 hét alatt lezajlott, végső tesztsorozat egy részét Japánból érkezett szakértők részvételével végezték el. Így Kensaku Kamiya és Homma Hiroto megbizonyosodott róla, hogy minden megfelel a követelményeknek. Többek között vákuum, mechanikai és elektromos teszteket végeztek a szakértők a Wigneres kollégákkal közösen.

A diagnosztika nagyjából két hét alatt Japánba ért, ahol azt várta Szepesi Tamás projektvezető, fizikus, Kovácsik Ákos gépészmérnök és Szabolics Tamás szoftverfejlesztő mérnök. A magyar csapat Naka-ban, A JT-60SA tokamak-nak otthont adó fúziós kutatóintézetben csomagolja ki a kamera rendszert és építi újra össze. A sikeres összeszerelést követően felszerelik a tokamakra, amely 2020 szeptemberében fog elindulni. A hátralévő több mint 1 évben a Wigneres csapat még többször el fog utazni Japánba. Így a többi rendszerrel közös tesztekben is megbizonyosodjanak róla, minden simán fog menni az első plazma kisüléskor.Previous Egy titokzatos mélytengeri cápa
Next Az élet korallja

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × kettő =