Katasztrófavédelmi eszközrendszer fejlesztése


Katasztrófavédelmi eszközrendszer fejlesztése
Olvasási idő: < 1 perc

A GAMMA Műszaki Zrt. egy 2021. év harmadik negyedévében záruló program keretén belül egy modulárisan felépülő katasztrófavédelmi eszközrendszer kifejlesztését és prototípus gyártását kezdte meg.

Ez a jelenleg rendszerben lévő elemeket kiegészítve növeli azok hatékonyságát, kibővíti a meglévő műveleti képességeket. A projekt magába foglalja egy új, több célra alkalmazható alapjármű és annak moduláris cserélhető felépítményeinek, illetve kiegészítő adapterek alkalmazási lehetőségeinek kifejlesztését, prototípus változatainak megépítését.

A kiemelt terepjáró képességekkel és védettséggel rendelkező hordozójármű biztosítja az akár hat fős állomány műveleti területre történő gyors kijutását, védettségét a környezeti, mechanikai hatásokkal, füsttel illetve egyéb veszélyforrásokkal (például robbanás esetén jelentkező repeszekkel) szemben, rendelkezik gyorsbeavatkozó tűzoltó képességgel, biztosítja a speciális felépítmények alap energiaellátását.

A járműhöz fejlesztendő, illeszthető egyedi, cserélhető adapterek, felépítmények biztosítják a jármű bevethetőségét különböző műveleti helyzetekben, akár szélsőséges időjárási viszonyok között is. A feladatok részét képezi egy univerzális nyitott felépítmény kifejlesztése és prototípus megépítése, annak bázisán egy nehézterepi, átszabdalt, vegetációval erősen borított területen alkalmazható vízszállító, területmentesítő képesség, és egy kiemelt közúti baleseteknél alkalmazható nehéz műszaki mentőszer képesség megteremtése.

A tervezett univerzális zárt felépítmény lesz az alapja a sebesült-, személyszállító és a bevetés irányító képességnek. A fejlesztés ezen túlmenően magába foglalja egy hómaró adapter integrálását, nehézterepi és közúti pótkocsi kialakítását is, amik lehetővé teszik nem csak az adott cserefelépítmény-elemek mobil tárolását, hanem azt is, hogy a hordozójárműre telepített alapképesség a műveleti területen egy másik képességgel önerőből kiegészíthető legyen.

A többcélú gépjármű speciális felépítményei révén a katasztrófavédelem széles körben bevethető eszközévé válhat. A vállalat budapesti, Illatos út. 9. szám alatti telephelyén megvalósuló projekt nem csak egy új képesség létrehozását célozza meg, de egyben hozzájárul hazai járműgyártás fellendítéséhez a
műszaki szakértői, mérnöki állomány megtartásához, új munkahelyek létesítéséhez is.Previous Atomenergia - balesetálló nukleáris üzemanyagok
Next A pécsi mandulafa képvisel bennünket Európa Fája versenyén

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × három =