Kisalföldi homokpuszta – ritka pókfaj, új madárfaj


Kisalföldi homokpuszta - ritka pókfaj és új madárfaj
Olvasási idő: 2 perc

Az Európai Unió LIFE+ programja keretében tavaly elindult a kisalföldi meszes homokpuszta katonai használatú területeinek természetvédelmi célú helyreállítása, valamint az élőhelyek és fajok megőrzését célzó projekt első szakasza.

Kisalföldi homokpuszta - ritka pókfaj és új madárfajA Kisalföldi Homokpuszta Projekt sikerét a rehabilitált katonai gyakorló területeken megjelent fokozottan védett réti fülesbagoly, vagy a világon először azonosított ritka pókfaj felbukkanása és a már 100 hektárt is meghaladó, sikeres gyepvédelmet biztosító szürkemarha-legeltetés igazolja leginkább. Az összesen 1,73 millió eurós Európai Uniós támogatásból 2015-ig megvalósuló Kisalföldi Homokpuszta Projektben a HM Védelemgazdasági Hivatal, a Budapesti Erdőgazdasági Zrt., a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság és az Aquaprofit Zrt. konzorcium egymással szorosan együttműködve valósítja meg a természetvédelmi célkitűzéseket.

A program egyik célja a homoki gyepek állapotának megőrzése és javítása, amelyet a legtermészetközelibb módon, magyar szürke szarvasmarhák legeltetésével történik a térségben. Mostanra már mintegy 100 hektár területen történik legeltetés, amelynek eredményességet jól példázza, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Park és természetvédelmi hatóság teljes körű támogatását fejezte ki a gyepfenntartó tevékenység folytatása és területének bővítésével kapcsolatban, így várhatóan hamarosan újabb 55 hektárral bővül a legeltetés alá vont területek nagysága.

A projekt egyik kimagasló eredménye, hogy a katonai gyakorlóterületeken megjelent a fokozottan védett réti fülesbagoly, valamint idén, a világon először, azonosítottak egy ritka pókfajt a területen. Takács Gábor, Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság főtanácsosa hozzátette: „A réti fülesbagolyból a számlálások alapján az ország területén körülbelül 200 pár él, eszmei értéke 250 000 Ft. Az, hogy a madár megjelent a területen váratlan és rendkívül örömteli esemény. A ritka búvópók, a Zodarion zorba Bossmans hímpéldányát tavaly találtunk meg, idén azonban – a világon elsőként – a faj nőstény egyedét is felfedeztük.”

A győri Móricz Zsigmond Általános Iskola és a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. közösen hozták létre a Szentiváni Tanösvényt, amelynek kialakítását Győr megyei jogú város önkormányzata is támogatta. A Tanösvény a jövőben a környezettudatos életre nevelés egyik hatékony eszközeként segíti a gyerekek szemléletformálását, amelyet nemcsak az iskola diákjai, hanem a győrszentiváni lakosok is látogathatnak sportolás, pihenés vagy akár túrázás céljából is.

A Magyar Honvédség kiemelt feladatának tekinti a természeti értékek megőrzését és a korábban mellőzött területek állapotának javítását, ennek érdekében folytatódott a területet használó 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állományának természetvédelmi oktatása. Az oktatás során 100 fő kapott kétnapos képzést a terület természeti, zoológiai sokszínűségéről és védett értékeiről. A környezetvédelem és a honvédelem feladatainak ilyen szintű összehangolása, a két szervezet szoros együttműködése Európában is példamutató.

A projekt keretén belül 2015-re elsősorban a tömegesen elterjedt invazív növények – a selyemkóró vagy a bálványfa – eltávolítása történik meg, illetve felszámolásra kerülnek az illegális hulladéklerakók, a használaton kívüli katonai épületek, betontömbök. Helyükön a természetes domborzat és növényzet helyreállítása érdekében homokbuckák, buckaközi mélyedések kialakítására kerül sor. A homokpuszta természetvédelmi célú rehabilitációja, a környezeti fenntarthatóságot elősegítő intézkedések legmagasabb szintű megvalósítása érdekében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kisalföldi Helyi Csoportja és Budapesti Erdőgazdaság Zrt. együttműködési megállapodást írt alá, amelynek értelmében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szaktanácsadással segíti a Budapesti Erdőgazdaság szakmai munkáját.

 Previous Kéz-láb-száj vírus - az új gyerekbetegség
Next Természetes mosás - a mosás természete

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − 13 =