Szalmonellafertőzés – nagy a veszély a nyári melegben


Szalmonellafertőzés – nagy a veszély a nyári melegben
Olvasási idő: 2 perc

Nyáron gyakrabban előfordulhat, hogy gyomorrontást, súlyosabb esetben ételmérgezést kapunk, amelyet az élelmiszerek nem megfelelő tárolása vagy hűtése okoz.

A szalmonellafertőzés vagy hivatalos nevén szalmonellózis sokszor magas lázzal, hányással és hasmenéssel járó, a szalmonellabaktérium által okozott fertőző megbetegedés. A SOTE tájékoztatása szerint, hazánkban ez a megbetegedés fordul elő a legtöbbször és a nyári melegben. Az ételmérgezés egyik leggyakoribb forrása a nem megfelelően megsütött, majd helytelenül, hűtés nélkül tárolt hús. Főként a szárnyas és a darált húsok elkészítésénél kell alaposnak lenni és mindenre odafigyelni.

Dr. Torzsa Péter családorvos és a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense a fenti információt azzal is kiegészíti, hogy a nyers tojást tartalmazó ételek és a tojástartalmú édességek (például: tatár beefsteak, tiramisu, madártej, házi majonézzel készülő ételek) is okozhatnak szalmonellafertőzést. Csakúgy, mint a mosatlan, nyers zöldségek, gyümölcsök. A hagyományos készítésű, olvadó vaníliafagyival is érdemes vigyázni ilyen szempontból. Ezért is nagyon fontos azt az alapszabályt követni, hogy ha a fagylalt egyszer már megolvadt, nem szabad újrafagyasztani.

A szalmonellafertőzés tünetei

A fertőzés után 1-2 nappal jelentkeznek a tünetek: magas láz (enyhébb esetben csak hőemelkedés), hányinger, hányás, vizes hasmenés, köldök körüli hasi fájdalom, gyengeség és fáradékonyság. A tünetek közül a hasmenés többnyire 3-7 napig, a lázas állapot 3-4 napig tart. A betegség lefolyása után az esetek 80 százalékában 4-5 hét után megszűnik a szalmonellabaktérium széklettel való ürítése is. Azonban az is előfordulhat, hogy a betegek közül valaki tartós hordozóvá válik. De erre mindössze 1-2 százalék esély van. Azonban a baktériumok nemcsak az élelmiszeren keresztül, hanem leggyakrabban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe.

A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy – vagy állat – székletével, illetve az állatok esetében tojással kerül a külvilágba. De akár a levágott állatok húsán is előfordulhat. A betegség a higiénés szabályok betartásával és az élelmiszerek megfelelő hűtésével megelőzhető, de az alapos sütés-főzés is elpusztítja a szalmonellabaktériumokat.

A családorvos néhány praktikus tanácsot is ad a szalmonellafertőzés megelőzése érdekében:

  1. Mindig mossunk kezet, mielőtt ételkészítésbe kezdünk, és akkor is, amikor befejeztük a nyersanyagok, főként a húsok előkészítését!
  2. A megmaradt ételt, főleg a nyári melegben, minél előbb tegyük hűtőbe, mivel szobahőmérsékleten már néhány órányi tárolás hatására is elszaporodnak benne a kórokozók!
  3. Felhasználás előtt az ételt újra forrósítsuk át! Nem elég csak melegíteni!
  4. A hűtőben mindig különítsük el a nyersanyagokat és a késztermékeket!
  5. A szalmonellával fertőzött páciens ápolása esetén fontos az alapos kézfertőtlenítés is, a beteg pedig mindenképp kerülje az ételkészítést, nehogy másokat is megfertőzzön! 

Mindig mossunk kezet, mielőtt ételkészítésbe kezdünk, és akkor is, amikor befejeztük a nyersanyagok, főként a húsok előkészítését!

Dr. Torzsa Péter a kezelésről szólva elmondta, hogy ilyenkor elsődleges a folyadék és elektrolitok pótlása. Azonban kerülni kell az étkezés során a hasi görcsöt kiváltó ételek, italok, például a tej, az alkohol vagy a koffein fogyasztását. Gyermekeknél hasfogók alkalmazása nem ajánlott.

A nyári melegben gyakori szalmonellózis legtöbbször otthon kezelhető fertőzés. A betegek az esetek túlnyomó többségében maguktól is meggyógyulnak. Még az enyhe vagy közepesen súlyos esetekben sem szükséges az antibiotikum szedése. Ez utóbbi mindössze az esetek kis százalékában javasolt, például a 65 évnél idősebb vagy az egyévesnél fiatalabb, gyenge immunrendszerű betegeknél.Previous Nemzeti fagylalt-pite nap
Next Magyar családok karbon-lábnyomát mérték meg Piliscsabán

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 1 =