Nobel-díj – 2018


Idén is átadták a Nobel-díjakat. Öt területet díjaztak: kémia, fizika, orvostudomány, irodalom és béke
Olvasási idő: 3 perc

Széles körben ismert már, hogy általában minden év novemberében kiosztják a Nobel-díjakat.

Kivételt csak a világháborús évek és az irodalmi Nobel-díj körüli viták és botrány képez. Alfred Nobel végrendelete öt területet nevesít az évente díjazandó kiválóságoknak: fizikai, kémiai, irodalmi, fiziológia és orvostudományi, illetve a béke ügyéért való ténykedés területeit.

Később, 1968-ban a lista kiegészül a közgazdaságtani emlékdíjjal. A kiegészítés Nobel akaratának szellemiségéhez hű, viszont amiért nem szerepel a végrendelkezésben, úgy megkülönböztetésül az elnevezés emlékdíj maradt. Bár ez nem von le semmit az elismerés értékéből.

Közgazdaságtan Nobel-emlékdíj 2018.
William D. Nordhaus és Paul M. Romer Forrás: economist.com

Idén két amerikai tudós részesült ebben az elismerésben. William D. Nordhaus és Paul M. Romer a világgazdaság hosszú távú fenntartható növekedésével kapcsolatos munkásságáért. Ebben kiszélesítették a gazdasági elemzés területét, modelleket dolgoztak ki, valamint igyekeztek megmagyarázni a piacgazdaság, a természet és a tudás közötti kölcsönhatás mibenlétét.

Különlegesség, hogy a Nobel-békedíj várományosa lehet nem természetes személy is, ahogyan az meg is történt már többször is. Díjazott volt a Nemzetközi Jogi Intézet, a Berni Állandó Nemzetközi Békeiroda és a Nemzetközi Vöröskereszt több ízben is. De a nemzetközi szervezeteken kívül elismertek ENSZ szakosított intézményeket, non-proliferációs konferenciát, valamint az Európai Uniót is.

Az idei, 2018-as Nobel-díjakat mind sikerült kiosztani egy kivételével. Az irodalmi elismerés idén elmaradt, egy korábbi botrány folyományaként. Ilyenre már akadt példa ennél a díjnál, viszont az idei konkrét probléma az, hogy bennfentességgel és bizalmas információk kiszivárogtatásával vádoltak meg egy fotográfust, Jean-Claud Arnault-ot.

Maryse Condé kapta a 2018-as alternatív irodalmi Nobel-díjat.
Maryse Condé Forrás: twitter.com

Arnault felesége tagja a Svéd Akadémiának, innen ered a kiszivárogtatott információ azaz a díjazásban részesülők nevei. Ha ez még nem lenne elég, a férfit többen is szexuális zaklatással vádolták meg. Bárhogy is, azóta többen nem kívánnak részt venni az Akadémia munkájában, ami miatt a grémium a díjat ad acta tette. Az eset megoldása az lett, hogy a bejelentést követően Új Akadémia néven, új bizottság ült össze és díjazta Maryse Condé francia írónőt. Az alternatív irodalmi Nobel-díjat a gyarmatosítás és az utána következő pusztítás és káosz precíz, magával ragadó megjelenítésért kapta.

A többi terület elismerései már fennakadás nélkül kerültek kiosztásra.

Nobel-békedíjaz kapott megosztva ezt a két ember a szexuális erőszak elleni cselekedeteiért.
Denis Mukwege és Nadia Murad Forrás: thenational.ae

A Béke-díjat megosztva kapta Denis Mukwege és Nadia Murad. Indoklás szerint a nemi erőszak ellen végzett állhatatos munkájukért. Mukwege régóta, immáron két évtizede harcol a nők szexuális kiszolgáltatottságának kihasználása ellen a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Orvosként sok megerőszakolt nőn segített a saját maga által alapított kórházában. Murad pedig még 2014-ben került az Iszlám Állam fogságába és tapasztalhatta meg első kézből a kegyetlenkedéseket. Szökése óta azért küzd, hogy az ilyen tetteket elkövetőket felelősségre vonják.

A díjra esélyesnek tartották az észak-koreai diktátort és az amerikai elnököt is, de végül nem találta a zsűri érdemesnek rá őket.

Rákellenes kutatásaikért orvosi Nobel-díjban részesültek.
James P. Allison és Hondzsu Taszuku Forrás: nature.com

A fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat szintén megosztva kapta James P. Allison és Hondzso Taszuku. Az elismerést a rák elleni modern immunterápia kifejlesztéséért kapták. Ők írták le azokat a molekulákat, melyeknek döntő jelentősége van a szervezet daganatos megbetegedésekre adott immunválaszában. Ennek segítségével egy terápia alkalmával az orvosok képessé válnak arra, hogy aktivizálva a szervezet immunrendszerét, a gátló tényezőket kiiktassák és a beteg szervezete megkezdje a harcot a rákos sejtek ellen, ahogyan azt egy baktériumfertőzés esetén tenné. Eljárásukat 2011 óta alkalmazzák, a díjazásuk jelentőségét növeli, hogy nagyon ,,hamar” kapták meg a kitüntetést.

Kémiai Nobel-díj lett a jutalma ennek a három jeles embernek, tudósnak.
Sir Gregory P. Winter, George P. Smith, Frances H. Arnold Forrás: wsj.com

Kémiai Nobel-díjat idén, hárman kaptak megosztva: Frances H. Arnold, George P. Smith és Sir Gregory P. Winter. A szakértők az evolúciót irányító tényezőket, így a genetikát és a természetes kiválasztódást alapul véve olyan fehérjéket hoztak létre, melyek hatékony kémiai katalizátorként működnek. Arnold irányított evolúciót hajtott végre enzimeken. Ezen enzimek felhasználásával olyan kémiai reakciók idézhetőek elő, melyek többek közt bioüzemanyagok és gyógyszerek előállítására is alkalmasak. Smith olyan eljárást fejlesztett ki, mellyel a bakteriofágokkal, azaz a baktériumokat fertőzni képes vírusokkal lehet új proteineket létrehozni. Winter pedig gyógyszereket állított elő, amelyek, semlegesítik a toxinokat, alkalmasak az autoimmun betegségek kezelésére, és hozzájárulhatnak az áttétes daganatok gyógyításához.

2018 fizikai Nobel-díjat kapta megosztva e három jeles ember.
Donna Strickland, Gérard Mourou, Arthur Ashkin Forrás: indianexpress.com

A fizikai Nobel-díjat szintén hárman nyerték el. Arthur Ashkin, Gérard Mourou és Donna Strickland. Ashkin, az optikai csipeszek létrehozásáért, biológiai rendszerekben történő alkalmazásáért; Mourou és Strickland a nagy intenzitású, ultra-rövid optikai impulzusok előállításáért kapta meg a díjat. Ennek köszönhetően ezek a lézerek mind az iparban, mind a gyógyászatban eredményesen felhasználhatóak.

A Nobel-díjak átadására, a díjazottak személyére idén is sokan voltak kíváncsiak. Ez azt mutatja, hogy az 1901 óta kiosztott elismerések népszerűsége a mai napig töretlen. Talán azért is, mert sok díjat kaphatunk életünk során bizonyos teljesítményekért, Nobel-díjat azonban akár egy élet munkájáért, vagy egy világraszóló jelentőségű felfedezésért vehetünk át. Emellett a kitüntetés az egész emberiség érdekében végzett munka elismerését testesíti meg. Ez aztán már tényleg valami!

 

Forrás:
www.nobelprize.orgPrevious Üzemel a Lomonoszov Akadémikus úszó atomerőmű első reaktora
Next Magyar Nobel-díjasok – III. rész

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × egy =