Első díj a Nemzeti Múzeum alkalmazásának


Első díj a Nemzeti Múzeum alkalmazásának - TUDOMÁNYPLÁZA
Olvasási idő: < 1 perc

A Magyar Nemzeti Múzeum és a GuideNow által fejlesztett alkalmazás a múzeumi digitális fejlesztéseket támogató AVICOM-tól vehette át a díjat Mobil Alkalmazások kategóriában.

Az alkalmazást a Nemzeti Múzeumban az Anna – Változatok székely asszonysorsra című kiállításon ismerhették meg a látogatók. A tárlatot a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum mutatta be először, innen érkezett a Múzeumba az első olyan kiállításként, ami egy az egyben a határon túli Erdélyből került a Múzeum falai közé. A kísérleti kiállítás egy 20. századi női karakter, Anna életútját kíséri végig. A történet elemei részletes kutatáson alapulnak, az egyes élethelyzetek és megjelenítésük pontos képet fest a bemutatott helyzetről, de maga a karakter fiktív. Anna egyes szám első személyben meséli el a történetét, így a narráció a kiállítás szerves részévé válik, ami összeköti a jelent és a múltat, a személyes, szubjektív igazságot a történelmi valósággal.

A látogató egy elágazásnál dönthetett Anna további életéről is, aktív résztvevője a karakter történetének. A kétnyelvű hanganyag magyar változatában Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekese kölcsönözte Annának hangját.

A díjátadót 2018. május 31-én és június 1-jén a németországi Kommernben tartják egy konferenciával egybekötve. Külön öröm, hogy a kategóriában a három dobogós helyből kettőt magyar intézmény szerzett meg, hiszen a Petőfi Irodalmi Múzeum pályázata harmadik díjat nyert.Previous Miért fontosak a képek a mesekönyvekben?
Next Higgs-bozon – közvetlen kapcsolódás a legnehezebb kvarkhoz is

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × négy =