Bővül a szelektíven gyűjthető hulladékok köre


Bővül a szelektíven gyűjthető hulladékok köre - TUDOMÁNYPLÁZA
Olvasási idő: < 1 perc

Magyarországon eddig nem volt hatékonyan megoldott a lakossági használt sütőolaj és zsiradék begyűjtése, elhelyezése és feldolgozása.

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) által kidolgozott begyűjtési rendszernek köszönhetően ez most megváltozhat. A rendszer tesztelése nemsokára Kaposváron kezdődik.

A hulladékudvarokban és a MOL-kutak egy részénél ugyan le lehet adni ezt a fajta hulladékot, de a lakossági használt sütőzsiradékoknak így is több mint 95%-a szennyvíztelepeken, hulladéklerakókban vagy egész egyszerűen a földre kiöntve végzi.

A sütőolaj rendkívül káros a környezetre, nehezen bomlik le, és gátolja a földben, a vizekben zajló természetes folyamatokat. Megakadályozza a növények gyökérzetének tápanyag- és vízfelvételét, illetve gyökérlégzését. A természetes vizekbe kerülve pedig akadályozza a vízfelület oxigéncseréjét. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

A használt sütőolaj újrahasznosítása nemcsak a környezeti terhelést csökkenti, hanem könnyen előállítható belőle környezetbarát üzemanyag is. A biodízel alkalmazása hozzájárul Magyarországnak az
EU irányába tett kötelezettség-vállalásainak teljesítéséhez is, így a bioüzemanyag célú alapanyagok használatához.

Az NHKV Zrt. által kidolgozott begyűjtési rendszer elsőként Kaposváron tesztelik, ennek keretében minden lakás, illetve családi házas háztartás kap egy-egy, minimum 3 literes gyűjtőedényt, amelyben az 1-2 hónap alatt keletkező, használt sütőolaj és zsiradék fér el. A társasházak lépcsőházaiba egy 50-60 literes intelligens gyűjtőedény kerül telepítésre, amelybe a lakosok bele tudják önteni az összegyűlt sütőolajat. A társasházi gyűjtőedényekbe olyan eszközt építenek, amely méri a tartály telítettségét, és az adatokat egy központi szerverre továbbítja. A családi házas övezetben a sütőolaj gyűjtése ugyanúgy történik, mint a többi szelektíven gyűjthető hulladékok esetében.Previous Honnan ered a Halloween? Miért ünneplik?
Next Virtuális valóság­­­­­­­ – Játék vagy több annál?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + 13 =