Jeladó palackokkal kutatják a hulladék útját


Jeladó palackokkal kutatják a hulladék útját
Olvasási idő: 2 perc

GPS jeladókkal felszerelt PET palackokat indítottak útjukra a PET Kupa szakemberei a Felső-Tiszai Búvár és Mentő Egyesület közreműködésével.

A Vásárosnaménynál áradó Tiszába dobott négy palack a PET Kupa hulladékmonitoring programját segíti. A nyomkövető kutatásban a palackok GPS jelet vesznek és rádió jelet adnak le. A Hulladékmentes Tisza projekt keretében fejlesztett eszközök akár két éven keresztül is szolgálhatják működésükkel azt a kutatást, amely a folyón szállított hulladék útját követi nyomon. Az elektronikusan jelölt palackok – Táltos, Villám, Táncos és Pompás – internetes névadó kampányban kapták a nevüket. 

Azt már eddig is sokan tudták, hogy a műanyag palackok az árral érkeznek, és nagy részük mint hulladék rakódik ki az ártéri erdőkben. Amit máig nem tudnak a szakemberek, hogy milyen gyorsan halad a szennyeződés, a szemét és mekkora távolságot tesznek meg a pillepalackok. Az sem világos jelenleg, hogyha a palackok egyszer valahova lerakódtak, mekkora az esély arra, hogy a következő áradás továbbviszi őket. A PET Kupa önkéntesei sok időt töltenek a Tiszán, így többször előfordult, hogy palackban elhelyezett üzenetekre bukkantak.

A tavalyi Felső-Tiszai PET Kupa versenyen például egy kilenc éve úton lévő, ukrán nyelvű szerelmes levél került elő.

A PET Kupa kalózai tavaly májusban az M.V. Petényi hulladékgyűjtő hajó első téli bevetésén engedtek el pár PET palackot bennük egyszerű, papírra írt üzenetekkel. remélve, hogy még hallanak róluk. A videón 2 perc 28-nál látható az a rész, amikor a petkalózok megjelölik a fél literes vodkás ukrán PET palackot. Ezt a palackot még ugyanabban az évben, 2019 decemberében megtalálta Párdy Bence petkalóz a Kiskörei Téli Kikötőben, közvetlenül a duzzasztómű fölött.

Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója szerint ez az egyedi azonosítóval ellátott pillepalack az első, kézzelfogható bizonyíték arra, hogy a műanyag hulladék egy éven belül akár folyamkilométerek százait is meg tudja tenni. Az is fontos információ, hogy nem jutott tovább Kiskörénél. Jelezve, hogy a duzzasztómű tényleg védvonalként védte a folyó alsó szakaszait a szennyezéstől. A vízen a két helyszín közötti távolság több mint 280 folyam kilométer, amit ez a palack alig pár hónap alatt megtett.

A klasszikus palackposta egyszerű és olcsó jelölési módszer. A madárgyűrűzéshez lehetne hasonlítani, aminek sok előnye van, hátránya viszont, hogy minél több idő telik el a jelölés-visszafogás között, annál nehezebb a kiértékelés. A pontosabb adatok érdekében a PET Kupa szakemberei úgy döntöttek, hogy modern technológiához folyamodnak. Felkérésükre a Quini Kft. készítette el a speciális jeladós palackokat. Ezek veszik a GPS műholdak jelét és rádión keresztül tudatják hollétüket a külvilággal. Az első jeladások szerint a Vásárosnamény és Záhony közötti szakaszt három palack elakadás nélkül tette meg. Kiválóan úsztak az áradó Tisza hullámain és 11-12 óra alatt tette meg a 60 folyamkilométeres távot.

A kutatáshoz a Hulladékmentes Tisza projekt támogatója, a The Coca-Cola Foundation biztosítja az anyagi hátteret. Ennek köszönhetően valósulhat meg a jeladó palackok technikai fejlesztése, tesztelése és nyomonkövetése.Previous H-UNCOVER – csak 3 főnek lett pozitív a koronavírus tesztje
Next A kutyákat epizodikus-jellegű memória segíti

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × egy =