Digitális oktatási forradalom


Digitális oktatási forradalom
Olvasási idő: < 1 perc

Gyökeresen fogják átalakítani Európa felsőoktatását azok az egyetemi szövetségek, melyek kezdeti formálódása 2019 nyarán kezdődött.

Az Európai Bizottság november 7-én Brüsszelben hivatalosan is elindította az „Európai Egyetemek Szövetsége” elnevezésű új programját, melynek célkitűzése, hogy egy átjárhatóbb, globális értelemben is versenyképesebb felsőoktatási tér jöjjön létre Európa-szerte. 

A cél arra ösztönözni az Európai Unió egyetemeit, hogy közös képzési programokkal, oktatási és kutatási együttműködésekkel fokozzák az egyetemi hallgatók, oktatók és az adminisztrációban dolgozó munkatársak mobilitását. Az elképzelés nem újkeletű. Az új program segítségével lehetőség kínálkozik arra, hogy külön EU-s támogatásból az egyes szövetségi konzorciumokban működő partneregyetemek új oktatási módszertanokat fejlesszenek ki, virtuális campusokat hozzanak létre, online képzési formákba is bevonják az intézményeikben tanulókat. Ezzel fokozzák hazai és nemzetközi láthatóságukat, ismertségüket.

Nagyívű, kimondottan ambíciózus a program, ami gyökeresen átalakítja majd az európai felsőoktatást.

E tekintetben erőteljesebben formálja majd a világ és a kontinens jövőjét, mint a jelenleg futó programok. Az Európai Bizottság az első 3 éves pilotjellegű időszaktól előremutató munkaprogramokat vár. A brüsszeli eseményen jelentették be, hogy az első pályázati fordulón nyertes eddigi 17 egyetemi szövetség számát – a november elején megjelent új pályázattal – további 24-gyel tervezik emelni 2020-tól.

A 17 szövetségben az EU 24 országának egyetemi vesznek részt, 114 egyetemet reprezentálva. A jelenlegi hagyományos  megközelítésű, főleg fizikai jelenléttel megvalósuló  hallgatócserék nagyjából a felsőoktatási hallgatók 11%-át teszik ki. Ezt a projekt keretében a mobilitás  széles alapú értelmezésével 50%-ra szeretne az EC felemelni. A változások irányításában a jelenlegi szövetségeknek lesz úttörő szerepe.Previous Fizikusnapok 2019 - Értékteremtő tudomány
Next Algainvázió a Balatonon

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × öt =