Az ókori Kínától a mobilokig – a szerencsejáték rövid története


Az ókori Kínától a mobilokig – a szerencsejáték rövid története
Olvasási idő: 3 perc

Az emberiség története elválaszthatatlanul összekapcsolódik a szerencsejáték történetével.

Egyszerűen arról van szó, hogy bármilyen messzire is megyünk vissza az időben, mindenhol, ahol emberek csoportjai összegyűltek, ott különböző szerencsejátékok zajlottak. Mostani cikkünkben megpróbáljuk megmutatni azokat a fejlődési pontokat, amelynek eredményeként ma már bárhol, bármelyik pillanatban, bármire fogadhatunk. Rövid szerencsejáték-történet következik.

Szinte biztos, hogy a fogadás bizonyos formái már az emberi történelem hajnala óta léteznek. Bár az online sportfogadási oldal, a Rabona esetében az, hogy régi lenne nem mondható el. Az azonban igen, hogy célja a dinamikus fejlődés, minél több ország piacára „betörve” igen jelentős ügyfélbázis kiépítésével. De vissza a történelemhez! A legkorábbi konkrét bizonyíték az ókori Kínából, i.e. 2300 környékéről származik, ahol olyan csempéket tártak fel, amelyeket a jelek szerint kezdetleges szerencsejátékra használtak. A kínai „Énekek könyve” említést tesz „a fából való húzásról”, ami arra utal, hogy a csempék egy lottó típusú játék részét képezhették. Bizonyíték van a kenócédulákra is, amelyeket i.e. 200 körül valamiféle lottójátékként használtak az állami munkálatok finanszírozására – beleértve valószínűleg a Kínai Nagy Fal építését is. A lottójátékokat a történelem során sokszor használták még polgári célokra, és ez a mai napig megmaradt.

A kocka egy kicsit máshogy van elvetve

Mi a helyzet a kockával? A görög költő, Szophoklész azt állította, hogy a kockát egy mitológiai hős találta fel Trója ostroma során. Bár ennek a ténynek némileg kétes az alapja, a görög történelemben az i. e. 500 körül keletkezett írásokban említik először a kockát. Azonban tudható, hogy ennél jóval korábban is léteztek kockák, mivel egy i. e. 3000-ből származó egyiptomi sírból már előkerült egy pár. Az is biztos, hogy az ókori görögök és rómaiak mindenféle szerencsejátékra használták. Az ókori Róma városában a szerencsejáték minden formája – beleértve a kockajátékot is – tilos volt, és a rajtakapottakra olyan büntetést szabtak ki, amely a tét négyszeresét érte. Ennek következtében a leleményes római polgárok feltalálták az első szerencsejáték-zsetonokat, így ha az őrök elkapták őket, azt állíthatták, hogy csak zsetonokért játszanak, nem pedig valódi pénzért.

Kocka után kártya. A legtöbb tudós egyetért abban, hogy az első játékra használt kártyák a 9. században jelentek meg Kínában, bár a pontos játékszabályok, amelyekre használták őket, nem igazán ismertek. Egyes források szerint a kártyák tétként és játékeszközként is funkcionáltak, míg más források szerint az első kártyacsomagok a kínai dominó papírformái voltak. Az biztos, hogy az ekkoriban használt kártyáknak nagyon kevés közük volt a ma ismert 52 darabos kártyapaklihoz.

Baccarat és a korai kaszinók

A legkorábbi játék – még ma is játsszák a kaszinókban –, a Baccarat, amelynek egyik változatát már az 1400-as években ismerték. De a korainak tűnő kezdet ellenére több száz évbe és több fejlődési szakaszba telt, mire eljutottunk a ma ismert játékhoz. Bár a játék különböző változatai jöttek és mentek, a világ kaszinóiban játszott standard változat Kubából került Nagy-Britannián keresztül az Egyesült Államokba – persze közben némileg módosultak a szabályok. Ha innen ugrunk, egészen pontosan 238 évet, akkor egy fontos ponthoz érkezünk. 1638-ban, Velencében létrehozták a Ridottót, hogy az éves karneváli szezon káoszában ellenőrzött szerencsejáték-környezetet biztosítson. A kaszinók jóval később, a 19. században kezdtek megjelenni Európa-szerte, míg az Egyesült Államokban ezzel egy időben a sokkal kötetlenebb szerencsejáték-házak is divatba jöttek. De az elődnek egyértelműen a Velencében, 1638-ban megnyitott létesítmény tekinthető.

A kaszinók fontos „kelléke” a rulett. A mai értelemben vett rulett a párizsi játéktermekből származik, ahol a játékosok már ismerték azt a kereket, amelyet ma (ironikus módon) amerikai rulettkerékként emlegetünk. További ötven évnek kellett eltelnie, mire megjelent az „európai” változat, amely csak egy zöld nullával rendelkezett. A rulettjátékosok generációi lehetnek hálásak ezért. A 19. század folyamán a rulett népszerűsége egyre nőtt, és amikor a híres Monte Carlo-i kaszinó átvette a játék egynullás formáját, ez elterjedt Európában és a világ nagy részén, bár az amerikaiak ragaszkodtak az eredeti, kétnullás kerékhez.

Kezdődik a jövő

Az USA-nak mindig is hullámzó kapcsolata volt a szerencsejátékkal, egészen az első európai telepesek megérkezéséig. Míg a puritán telepesek csoportjai egyenesen betiltották a szerencsejátékot az új településeken, az Angliából kivándorlók elnézőbbek voltak a szerencsejátékkal kapcsolatban, és szívesen tűrték azt. Ez a kettősség a mai napig fennáll, de 1910-ben a közvélemény nyomására országszerte betiltották a szerencsejátékokat. Akárcsak az alkoholtilalom ugyanebben a korszakban, ez is nehezen volt betartható, és a szerencsejátékok diszkréten folytatódtak. A Wall Street-i összeomlás és az ebből eredő nagy gazdasági világválság az 1930-as évek elején a szerencsejátékok újbóli legalizálásához vezetett, mivel sokak számára ez volt az egyetlen kilátás arra, hogy enyhítsenek a nyomasztó szegénységen, amelyet elszenvedtek.

Bár a szerencsejáték ma már számos államban legális – a leghíresebb a nevadai Las Vegas –, az online szerencsejáték még mindig egyfajta szürke zóna az Egyesült Államokban. Az innen való elmozduláson nagyot segített az, hogy New Jersey 2011-ben legalizálta az online szerencsejátékokat. Ez lehetővé tette Amerikában, hogy a legalizálás felé haladjanak. Ez egyébként a mobil szerencsejátékok gyors növekedését is magával hozta.

Világszerte az internetezők fokozatosan eltávolodnak az asztali számítógépektől és a hordozható eszközök felé fordulnak.

Ez igaz az online szerencsejátékosokra is, akik útközben is szeretnék élvezni kedvenc játékaikat. A legjobb szerencsejáték-oldalak felismerték a piacot, és léptek is afelé, hogy teljesítsék a kínálatot. A lenyűgöző, mobilra összpontosító online szerencsejáték-központok hulláma viharszerűen hódítja meg a világot. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az asztali számítógépek messze lemaradnak a mobil alternatívák javára.Previous Tudományos kvíz - Melyik női tudóshoz köthető az alábbi eszköz vagy eszközök feltalálása?
Next Amerikai űrrekord: Mark Vande Hei 355 napot töltött az űrben

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − tizenöt =