Kimerült az antibiotikumok tárháza?


Kimerült az antibiotikumok tárháza?
Olvasási idő: < 1 perc

A legerősebb antibiotikumnak is ellenálló fertőzéses esetet regisztráltak Amerikában,

Kimerült az antibiotikumok tárháza?mert először fordult elő az Egyesült Államokban olyan baktériumfertőzéses esetet, amely a legerősebb antibiotikummal, a kolisztinnel szemben is ellenálló volt.

A beteg egy 48 éves pennsylvaniai nő volt, aki végül felgyógyult, mert a fertőzését más antibiotikumokkal sikerült legyőzni, de a tudósok megkongatták a vészharangot és úgy vélik aggasztó, hogy kimerült az antibiotikumok tárháza. A kolisztinrezisztencia jelentős horderejű, mivel ezt az antibiotikumot csak akkor alkalmazzák, ha más gyógyszerek már nem segítenek. A kolisztinrezisztenciát először Kínából jelentették 2015 végén. A tanulmány világszerte aggodalmat keltett, és az intenzív vizsgálat gyorsan kimutatott olyan baktériumokat, amelyek Európában és Ázsiában is ellenállnak a kolisztinnek.

Az első amerikai esetnél a páciens húgyúti fertőzésével szemben bizonyult elégtelennek a kolisztin. A rezisztens baktériumot állatfarmokon és a szupermarketek polcain is megtalálták. Az orvosok egyelőre nem tudják, hogyan kapta meg a beteg ezt a bakteriális fertőzést, mivel ritkán utazik, és Amerikában nem használják széles körben a kolisztint. A baktériumot a kolisztinnel szemben ellenállóvá tevő gént már azonosították. Az mcr-1 gén gyors terjedésre képes a fajok között.

A tudósok szerint félő, hogy az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok olyan fertőzéseket okozhatnak, amelyeket nem tudnak kezelni. „Minél többet foglalkozunk a gyógyszerrezisztenciával, annál jobban aggódunk. Egyes betegek számára már kiürült a gyógyszeres szekrény, az út végére érünk az antibiotikumokkal, hacsak nem lépünk sürgősen” – fejtette ki Thomas Frieden, az amerikai járványügyi központ igazgatója.Previous Felfedezték a világ legnagyobb szivacsát
Next A tökéletes csokoládé

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − 1 =