Online választói orientációs program


online választói orientációs program
Olvasási idő: < 1 perc

Érdekes próbálkozás az online piacon.

A magyar és német nyelvű www.vokskabin.hu állítólag egy olyan semleges és objektív online választói orientációs program, mely tájékoztatást nyújt a legfontosabb közéleti kérdésekben, és segít eligazodni a pártok pozíciói és a saját véleményünk mentén. A Vokskabin a budapesti németnyelvű Andrássy Egyetem és a netPOL (Politikai Kommunikációs Hálózat) közös kezdeményezése. Ez Ausztriában már sikerrel működik, de hasonló választási orientációs oldalak léteznek Németországban és Svájcban is.

Az online felületen – az április 6-ai parlamenti választás alkalmával – a felhasználó 27 darab kérdést válaszolhat meg. A megadott „igen vagy nem” válaszok alapján a program kiszámolja, hogy melyik párt pozíciói állnak legközelebb a felhasználó álláspontjához. A platform választ ad arra, mit gondolnak az egyes pártok például arról, hogy: „Túl nagy befolyása van-e az államnak a médiumok felügyeletében?” vagy arról, hogy „Növeli-e a keleti nyitás (Kína, Oroszország) a magyar gazdaság esélyeit?”, és hasonlók. Amennyiben a pártok válaszaikhoz magyarázatot csatoltak, úgy azok is helyet kaptak a honlapon. Éppúgy, mint a magyar párt- és választási rendszert bemutató fontos információk.

A projekt koordinátorai (Ellen Bos, Barlai Melani és Peter Filzmaier) nagyon örülnek, hogy Magyarországon is sikerült egy pártfüggetlen online választói orientációs programot létrehozni. Szerintük a program egyik különlegessége, hogy kétnyelvű. Mind a kérdések, azaz az online választói orientációs program, mind pedig a magyar választási rendszerről, a választásban résztvevőkről szóló információk elérhetők németül is.

Fontos hangsúlyozni, hogy az online felületen kapott eredmény nem jelent választási javaslatot, sokkal inkább egy kiindulópontot a további tájékozódáshoz. Éppen ezért az alkotók bíznak abban, hogy az oldalt minden korosztály kipróbálja majd. És munkájuk hozzájárul az állampolgári ismeretek alaposabb, saját élményű elsajátításához. A május 25-i Európai parlamenti és az őszi önkormányzati választások előtt a Vokskabin szerkesztősége az EU-ra és a magyar belpolitikára irányuló kérdéssorokkal készül.

 Previous Melyik a gyengébb nem?
Next Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × egy =