Online választói orientációs program


online választói orientációs program

Érdekes próbálkozás az online piacon.

online választói orientációs programA magyar és német nyelvű www.vokskabin.hu állítólag egy olyan semleges és objektív online választói orientációs program, mely tájékoztatást nyújt a legfontosabb közéleti kérdésekben, és segít eligazodni a pártok pozíciói és a saját véleményünk mentén. A Vokskabin a budapesti németnyelvű Andrássy Egyetem és a netPOL (Politikai Kommunikációs Hálózat) közös kezdeményezése, mely Ausztriában már sikerrel működik, de hasonló választási orientációs oldalak léteznek Németországban és Svájcban is.

Az online felületen – az április 6-ai parlamenti választás alkalmával – a felhasználó 27 darab kérdést válaszolhat meg. A megadott „igen vagy nem” válaszok alapján a program kiszámolja, hogy melyik párt pozíciói állnak legközelebb a felhasználó álláspontjához. A platform választ ad arra, mit gondolnak az egyes pártok például arról, hogy: „Túl nagy befolyása van-e az államnak a médiumok felügyeletében?” vagy arról, hogy „Növeli-e a keleti nyitás (Kína, Oroszország) a magyar gazdaság esélyeit?”, és hasonlók. Amennyiben a pártok válaszaikhoz magyarázatot csatoltak, úgy azok is helyet kaptak a honlapon, éppúgy, mint a magyar párt- és választási rendszert bemutató fontos információk.

A projekt koordinátorai (Ellen Bos, Barlai Melani és Peter Filzmaier) nagyon örülnek, hogy Magyarországon is sikerült egy pártfüggetlen online választói orientációs programot létrehozni. Szerintük a program egyik különlegessége, hogy kétnyelvű. Mind a kérdések, azaz az online választói orientációs program, mind pedig a magyar választási rendszerről, a választásban résztvevőkről szóló információk elérhetők németül is. Fontos hangsúlyozni, hogy az online felületen kapott eredmény nem jelent választási javaslatot, sokkal inkább egy kiindulópontot a további tájékozódáshoz. Éppen ezért az alkotótk bíznak abban, hogy az oldalt minden korosztály kipróbálja majd, és munkájuk hozzájárul az állampolgári ismeretek alaposabb, sajátélményű elsajátításához. A május 25-i Európai parlamenti és az őszi önkormányzati választások előtt a Vokskabin szerkesztősége az EU-ra és a magyar belpolitikára irányuló kérdéssorokkal készül.

 Previous Melyik a gyengébb nem?
Next Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat

No Comment

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.