Richard Feynman Magyarországon


Richard Feynman Magyarországon
Olvasási idő: < 1 perc

Richard Phillips Feynman száz éve, 1918. május 11-én született, ez az apropója annak a megemlékezésnek, melyet az MTA Atomki nagyelőadójában tartanak.

A Richard P. Feynman szóló irodalom a Gutenberg galaxisban és az interneten is bőséges. Éppen ezért számtalan témát, érdekes részterületet lehet találni, választani akár kutatás, akár előadás témának.

Dr. Radnai Gyula (ELTE Fizikai Intézet) úgy gondolta, hogy a hazai fizikusokat és tanárokat feltehetően a címben megfogalmazott vonatkozás érdekli a legjobban. Erről tart majd előadást május 17-én.

1968 és 1970 között jelent meg egy könyv a Műszaki Könyvkiadó gondozásában az akkor már a Szovjetunióban is kiadott „The Feynman Lectures on Physics”, „Mai fizika” címmel. Feynman neve így lett széles körben ismert Magyarországon a fizikát tanuló egyetemi hallgatók és oktatók körében.

1965-ben Richard P. Feynman, Julian S. Schwinger és Sin-Itiro Tomonaga együtt kaptak fizikai Nobel-díjat kvantumelektrodinamikai munkásságukért. Ők hárman egymástól függetlenül dolgoztak a Dirac, majd Fermi által kifejlesztett kvantumelektrodinamika új matematikai formalizmusán.

De, mégis ki volt Richard Feynman, Nobel-díjas fizikus?

Sikeres egyetemi előadó, matematikai és nyelvtehetség, a maya írásjelek megfejtője, titkos páncélszekrények sikeres feltörője, a bongo-dobolás elkötelezett művésze, aki idős korában fejlesztette tökélyre rajztehetségét? Marx György szerint ő volt 

„A fizika élő legendája. Határozottan különbözni kívánó személyisége, új utakat nyitó kreativitása, csillogó előadókészsége (talán jogosan is) kialakította kortársaiban azt a meggyőződést, hogy ő korunk legokosabb embere. Nobel-díjas és szupersztár volt egyszemélyben, aki még a kvantummechanika alapjaihoz is tudott minőségileg újat mondani a XX. század második felében.”

 

Aki többet szeretne tudni és még egy teára is vágyik annak ajánljuk ezt a programot.

Szeminárium: Richard Feynman Magyarországon
Előadó: Dr. Radnai Gyula (ELTE Fizikai Intézet)

Időpont: 2018-05-17 csütörtök 11:00
Az előadás előtt 10:30-tól tea.

Helyszín: MTA Atomki, nagyelőadó (Debrecen, Bem tér 18/c, XII. épület 3. emelet)Previous Akcióztak a Greenpeace aktivisták az úszó atomerőmű ellen
Next Az étcsokoládé fogyasztása csökkenti a stresszt és a gyulladást

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc − egy =