Fájdalomcsillapítás természetesen


Fájdalomcsillapítás természetesen
Olvasási idő: 2 perc

Manapság nagyon sokan óvnak bennünket a számolatlan és vég nélküli gyógyszerkapkodástól. Nem véletlenül.

A fájdalom egy jelzés, amire érdemes odafigyelni, esetleg mögöttes tartalmát felderíteni és a valódi okot megszüntetni. S, ha ezt mégsem tesszük, még akkor is érdemes bizonyos esetekben természetes módon csillapítani a fájdalmat. A természetes fájdalomcsillapítás kíméletes dolog.

 

Vastagbél 4-es pont

A kínai akupresszúra egyik leggyakrabban használt pontja a vastagbél 4-es pont. Főképp fej-, szem- és fogfájás, torokgyulladás, karfájdalmak, hasfájás és székrekedés kezelésében alkalmazhatjuk sikeresen. Ám, ez a pont egy általános fájdalomcsillapításra alkalmas pont, amely a test bármely részén fellépő fájdalom csillapítására is alkalmas. Azt is mondhatnánk, hogy ez a legfontosabb fájdalomcsillapító pont. Még a szülés közbeni fájdalmakat is csillapíthatjuk vele (ilyenkor azonban érdemes a szülésznő vagy a szülészorvos véleményét is kikérni). Ugyanis e pont alkalmazása vetélést okozhat, ezért a terhesség ideje alatt kezelése általában ellenjavallt.

A vastagbél 4-es pont meghatározása: nyújtsuk ki az ujjainkat, majd a hüvelykujjunkat a mutatóujjunkhoz zárjuk, a pont a két ujj között keletkező izomdudor legmagasabb pontján helyezkedik el.

Legfőbb alkalmazása:

1. Erős, határozott körkörös mozdulatokkal masszírozzuk a kézháton néhány percig, majd térjünk át a másik kézre is. Addig ismételgessük, amíg el nem múlik a fájdalom.

2. Nyomjuk erősen körülbelül 2 percig, majd szünetet tartva ismételjük meg többször, mind két kézen. Nagyszerű mód és, így a fájdalomcsillapítás természetes.

Meleg és hideg

Egy forró lábfürdővel ugyancsak enyhíthető a fejfájás és könnyebb a fájdalomcsillapítás. Köztudott, hogy a meleg kitágítja az ereket, ennek következtében több vér jut a lábba, csökken az érfalakra nehezedő nyomás a fejben. Rendkívül erős fejfájás esetén tehetünk a vízbe egy kevés mustárport is.

Tenziós fejfájáskor tehetünk meleg borogatást a homlokunkra vagy a nyakszirtünkre. A tarkótájéki fájdalomra a meleg után (vagy helyett) alkalmazott hideg borogatás is megoldás lehet fájdalomcsillapítás gyanánt.

Koffein kúra

Csak óvatosan alkalmazzuk, mert a koffein elvonás is okozhat fejfájást! Szokták javasolni a napi egy, ritkán kettő (4 óra előtt lehetőleg) csésze kávét egy pár csepp igazi citrom levével.

Mivel a fekete tea is közismert a koffeintartalmáról, azok, akik nem szeretik a kávét kipróbálhatják a teát, aminek a hatását néhány szem morzsolt szegfűszeggel még jobban lehet fokozni, főleg azért jó, mert a szegfűszeg gyulladáscsökkentő hatású.

Fájdalomcsillapító növények

Finoman masszírozzuk egy kevés levendulaolajjal a homlokunkat és a halántékunkat. Aki nem rajong, a levenduláért alkalmazhat borsmentaolajt is. Az olajokat párologtatásra is nyugodtan használhatjuk. A borsmentaolajt úgy is alkalmazhatjuk, hogy zsebkendőre cseppentünk néhány cseppet belőle, majd orron keresztül belélegezzük. Figyelem! Aki bármelyik fentebb említett gyógynövényre érzékeny, ne ezt a módszert alkalmazza!

A gyömbért régóta alkalmazzák gyulladás és fájdalom csökkentésére. A ledarált gyökérből tegyünk fél teáskanálnyit egy pohár vízbe, és igyuk meg. A tapasztalatok szerint az íze kellemetlen lehet, de az eljárás sokaknál hatásos eredményt hozott!

Öntsünk egy csészényi forrásban lévő vizet 1 teáskanálnyi szárított rozmaringra, hagyjuk 10 percig ázni, majd leszűrve fogyasszuk! Sokak szerint ez a tea képes megakadályozni a fejfájás felerősödését.

A mozgás mindenre gyógyír. Mivel azonban fájós fejjel nem szívesen mozog az ember, ez a módszer inkább megelőzésre szolgál.

A szervezet 1 százalékos vízhiánya is okozhat fejfájást, ezért érdemes odafigyelni a folyadékbevitelre is!

Ritka esetben az agyvíz szivárgása is okozhat fejfájást. Legjellemzőbb tünetei:

  • állva okoz panaszokat,
  • gyengének, levertnek érezzük magunkat,
  • szűnni nem akaró fejfájás kínozza az embert. Vízszintes helyzetben viszont percek alatt múlik a lüktető érzés, de újra felállva megint előjönnek a panaszok.

Mikor szóljunk az orvosnak?

  • A hirtelen jelentkező, heves fájdalom komolyabb kezelést igényel, súlyos állapotra utalhat.
  • Ha hetente legalább háromszor tapasztalunk fejfájást.
  • Ha a fejfájáshoz láz, nyaki merevség, egybefolyóvá váló beszéd, zavartság jelentkezik.
  • Amikor már annyira fáj, hogy több napon keresztül naponta kellene szedünk fájdalomcsillapítót.


Previous A fejfájás
Next Magyar űrfizikusok a Science legújabb számában

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc − kettő =