A Hold szénionokat bocsát ki a teljes felszínén


A Hold szénionokat bocsát ki a teljes felszínén
Olvasási idő: 2 perc

A Hold szénkibocsátására utaló bizonyítékok kétségbe vonják az égitest születésének teóriáját.

A Jokota Soicsiro, az Oszakai Egyetem kutatója és munkatársai a Kaguja holdszonda adatait dolgozták fel és bemutatták az azokból levont következtetéseket. A tudósok felfedezték, hogy a Hold szénionokat bocsát ki teljes felszínén.

Az elmúlt években elfogadottá vált az az elmélet, amely szerint a Hold abból az anyagból jött létre, amely akkor lövellt ki törmelékként, amikor egy nagyobb bolygó a fiatal Földnek ütközött. A kutatók ezt az elméletet azután dolgozták ki, hogy az 1960-as és 1970-es évek Hold-missziói holdkőzeteket hoztak a Földre. Így az elmélet egy része a holdkőzetek adatain alapul. Ezek arra utaltak, hogy illékony szén párolog a Holdból egy Mars méretű égitest egykori nagy erejű becsapódása nyomán keletkezett hő hatására.

Most azonban úgy tűnik, hogy ősi szén van beágyazódva a Hold felszínében, ami alapján változtatásra szorulhat az eddigi születéselmélet. A tudósok másfél éven át tanulmányozták a Kaguja adatait a szénion-kibocsátásra összpontosítva. Arra jutottak, hogy a Hold több szenet bocsát ki, mint azt eddig vélték és többet, mint amennyi kívülről – például a napszéllel vagy meteoritokkal történő ütközések révén – érkező szén számlájára írható. Jokota szerint az emisszió egy kicsit nagyobb mértékű, mint az űrből származó mennyiség. Ezért véli úgy a kutatócsoport, hogy a Holdnak megvannak a saját széntartalékai.

A Hold egyes részei ráadásul több szenet, szénionokat bocsátanak ki, mint mások.

A bazaltos síkságok például többet, mint a hegyvidékek. A kutatók szerint ennek az az oka, hogy ezek a sík területek fiatalabb anyagból állnak és ezért több szenet bocsátanak ki, mivel rövidebb ideje vannak kitéve az űr hatásainak. A régebbi régiók több hatásnak voltak már kitéve, így az itt lévő szén nagy részét már elveszítették.

A tudósok eredményei arra utalnak, hogy a Hold nagy mennyiségű ősi szenet tartalmaz a felszíne alatt. Ez valószínűleg már a kialakulása óta ott van. Egyelőre rejtély, hogyan őrződhetett meg a szén a fiatal Hold nagyon forró állapotában.

Annak felfedezése, hogy még mindig van illékony szén az égitesten, azt is jelentheti, hogy az eddig véltnél enyhébb hőmérsékletek uralkodtak a Föld kísérőjén a formálódása idején. A felfedezés arra enged következtetni, hogy a Hold illékony szenet tartalmaz, amely formálódása idejéről, több milliárd évvel ezelőttről származik. Az illékony vegyületeknek alacsonyabb a forráspontja és általában a kőzetbolygók kérgében vagy légkörében vannak jelen.Previous 4 milliárd éves nitrogéntartalmú szerves molekulák a Marson
Next Mi az a DAMA-protokoll?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 4 =