Hiánypótló könyv a szolfézs oktatási módszertanáról


Hiánypótló könyv jelent meg a szolfézsoktatás módszertanáról
Olvasási idő: < 1 perc

Alapfokú szolfézstanítás a gyakorlatban címmel hiánypótló módszertani szakkönyv jelent meg a Zeneakadémiához tartozó Kodály Intézet gondozásában, elismert, nagy tapasztalatú szerzőpáros tollából.

A kötet a Kodály-módszerre – vagy ahogyan a szerzők szívesebben nevezik: Kodály-koncepcióra – épít, alapvetően gyakorlatias és nem tudományos beállítottságú. Kitágítja nagy elődjének, Dobszay László A hangok világa című hatkötetes sorozatának stíluskereteit azzal, hogy a klasszikus korszak mellett számos példát hoz a romantika és a huszadik század zenéjéből is.

Nemes László Norbert, a kecskeméti központú Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet igazgatója méltatásában kiemelte: a hazai zenepedagógus társadalom már régóta vár egy hasonló szolfézs módszertani szakkönyvre. Mint mondta, tanári munkájában máris használja a kötetet, mely reményei szerint mielőbb angolul is megjelenhet. Utalt a közelmúlt nagyszabású zenepedagógiai fejlesztőmunkájára is, melynek keretében a Zeneakadémia égisze alatt számos oktatási segédanyag, oktatófilm és tanulmány született, ezek kiadása jelenleg is zajlik. 

A szerzők – Papp Károlyné és Spiegel Marianna – a könyvet bemutatva elmondták:

alapvetően Kodály éneklésre és relatív szolmizációra épülő koncepcióját követték. Az alapot a népdalok és az éneklés jelenti, de részletesen kitérnek a ritmuselemek tanítására, a készségfejlesztésre – ének, ritmus, dallamhallás, többszólamúság –, a stílusérzék fejlesztésére, a zenehallgatásra, az improvizációra, sőt a zenepszichológia bizonyos elemeire is – mondták el a könyvről, mely, mint hangsúlyozták, elsősorban gyakorlati segítséget kíván nyújtani a tanároknak, ezért tartalmaz például felkészülési tanácsokat és óravázlat-mintákat is.

Ittzés Mihály, a szolfézs oktatási könyv szerkesztője kifejtette: reméli, hogy az új kötet erősíteni fogja a nagy múltú hazai szolfézsoktatás tekintélyét, amely iránt külföldről is élénk érdeklődés mutatkozik.Previous Az erdei fenyők illata enyhítheti a klímaváltozás hatásait
Next A NASA 715 új bolygót fedezett fel a Kepler űrteleszkóppal

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt − 8 =