Az ember hat ízt – édes, savanyú, keserű, sós, unami és zsír – képes érzékelni.
Egy lehetséges hetedik új ízt, a szénhidrátét azonosították ausztrál kutatók, akik azt próbálták feltárni, miként kapcsolódik ez az íz a keményítőben gazdag ételek fogyasztásához.
Ez jellemzően cukor, annak érzékien kellemes édes ízével, amelyre a legtöbben vágynak a szénhidrát után. Kutatásunk azonban megmutatta, hogy van egy érezhető ízminőség, amelyet az édes íztől független más szénhidrátok fogyasztása idéz elő. A kutatók két olyan szénhidrátot, a maltodextrint és az oligofruktózt vizsgálták, amelyek megtalálhatók az alapvető élelmiszerekben, mint a kenyér, a tészták vagy a rizs.
Az első vizsgálatok azt mutatták, hogy ezeket a szénhidrátokat az ember képes érzékelni a szájban.
Az ezt követő vizsgálatok arra vonatkoztak, hogy a szénhidrátokra való érzékenység összefügg-e azzal, hogy az emberek keményítő tartalmú ételeket fogyasztottak. A vizsgálatban résztvevő 34 felnőtt közül azok, akik több keményítőt tartalmú ételt fogyasztottak érezték leginkább a szénhidrát ízt. Mivel az étrenddel összefüggő betegségek kockázatának jó mércéje a derékméret ezt is vizsgálták a kutatók és azt találták, hogy a szénhidrát ízt érzők dereka vastagabb volt, mint a többieké.
Az új ízek kutatásának ilyen iránya fontos az étrenddel kapcsolatos krónikus betegségek (például elhízás) egyre növekvő problémája miatt. Russel Keast, a Deakin Egyetem professzora, a kutatás vezetője arra is rávilágított, hogy a növekvő energia-bevitel, különösen az energiában gazdag ételek fogyasztása az egyik fő oka a túlsúly és az elhízás megszaporodott számú megjelenésének. A professzor kutatócsoportja egyébként már évekkel ezelőtt azonosította a zsírt mint hatodik ízt, azt azonban érdekesnek találta, hogy a zsír íz kutatásakor azt tapasztalták, hogy kevesebb zsírtartalmú ételt fogyasztottak azok, akik érzékenyebbek a zsírra, de a szénhidrátok esetében ez éppen fordítva van.
No Comment